Finanse

Majątek posła Czesława Siekierskiego. Jakie ma dochody, oszczędności, samochód i mieszkanie? Zobacz oświadczenie

2023-12-12 11:35

Czesław Siekierski jest posłem Na Sejm, reprezentującym okręg świętokrzyski, byłym deputowanym do Parlamentu Europejskiego, ma też zostać ministrem rolnictwa i rozwoju wsi w nowym rządzie Donalda Tuska. Jaki majątek zgromadził, oszczędności, jakie posiada samochody? Zobacz, co wykazała w oświadczeniu majątkowym jesienią 2023 roku.

Okręg świętokrzyski reprezentuje w Sejmie 16 posłów. Po ostatnich wyborach parlamentarnych osiem mandatów zdobyło Prawo i Sprawiedliwość, cztery Koalicja Obywatelska, dwa Trzecia Droga (Polskie Stronnictwo Ludowe i Polska 2050), po jednym Konfederacja oraz Lewica.

Majątki świętokrzyskich posłów. Czesław Siekierski

Jakie majątki mają nasi posłowie? Co wykazali w oświadczeniach na początku kadencji 2023-27? Będziemy prezentowali je na bieżąco w naszym serwisie eska.pl. Dziś pokazujemy majątek Czesława Siekierskiego, reprezentanta Trzeciej Drogi, który w rządzie Donalda Tuska zostanie ministrem rolnictwa i rozwoju wsi. Jego oświadczenie prezentujemy w galerii zdjęć powyżej, dane znajdziecie przeglądając kolejne slajdy.

Czesław Siekierski - były europoseł, przyszły minister

Siekierski związany jest z Polskim Stronnictwem Ludowym, w ostatnich wyborach startujący z listy Trzeciej Drogi. Ma 71 lat, urodził się w Stopnicy (obecnie w powiecie buskim). Ukończył studia na Wydziale Rolniczym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, na tej samej uczelni na Wydziale Ekonomiki Rolnictwa uzyskał stopień doktora w zakresie ekonomii. Od 1971 do 1977 działał w Związku Młodzieży Wiejskiej. W 1997 pierwszy raz został posłem na sejm z ramienia PSL.

W okresie 2001-03 był już wiceministrem rolnictwa. W 2004 zdobył mandat do Parlamentu Europejskiego, reprezentując okręg krakowsko-świętokrzyski. Eurodeputowanym był w sumie przez piętnaście lat, do 2019 roku. W Brukseli pełnił najpierw stanowisko wiceprzewodniczącego a następnie przewodniczącego komisji rolnictwa i rozwoju wsi. W poprzedniej kadencji był posłem na Sejm z ramienia PSL, reelekcję uzyskał po ostatnich wyborach 15 października.

Czytaj również: