Ewa Chodakowska

i

Autor: WBF

Fit mazurek od Ewy Chodakowskiej. Trenerka podała ekspresowy przepis

2021-04-02 8:09

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt Wielkanocy bez słodkiego mazurka! Co jednak zrobić, gdy nawet w święta dbamy o linię i nie chcemy przesadzić z kaloriami? Z pomocą przychodzi Ewa Chodakowska! Trenerka służy nie tylko świątecznym cateringiem, ale i podała swój przepis na zdrowy mazurek z masą wartości odżywczych.

Święta to czas spotkań z rodziną, na które zwyczajowo przygotowujemy mnóstwo tradycyjnych potraw, zdobiących stoły. Jednym z nieodłącznych elementów Wielkanocy jest mazurek - słodkie, kruche ciasto z fantazyjnymi ozdobami. Wielkanocne mazurki, choć pyszne, zdecydowanie nie należą do niskokalorycznych. Czy można więc skusić się choć na kawałek?

Tym, którzy również w Wielkanoc chcą dbać o linię, z pomocą przyszła Ewa Chodakowska. Na swoim Instagramie trenerka podała przepis na zdrowy mazurek wielkanocny, którego jedzenie nie wzbudza wyrzutów sumienia. Fit mazurek jest pełen zdrowych składników i ma mnóstwo wartości odżywczych. Mazurek wielkanocny nie zawsze musi więc wiązać się z wyrzutami sumienia i kaloriami!

Eska XD #019 - życie jak w serialu

Przepis na mazurek wielkanocny Ewy Chodakowskiej

Ewa Chodakowska przyznała, że na jej stole wielkanocnym zagoszczą m.in. dania z jej własnego cateringu. Słodkości na miarę trenerki każdy może przygotować jednak w domu - Ewa Chodakowska podała przepis na zdrowy mazurek wielkanocny z mąką kokosową, jagodami acai i jagodami goji. Trudno o coś zdrowszego na wielkanocnym stole.

A oto przepis na dietetyczny mazurek wielkanocny od Ewy Chodakowskiej:

Mazurek pełen superfoodów ♥️

SKŁADNIKI:

Ciasto:

150 g mąki pszennej

50g mąki kokosowej

2 łyżki kakao

150 gmasła

100 gcukru kokosowego

1jajko

szczypta soli himalajskiej

Nadzienie:

200g g powideł śliwkowych (bez cukru)

1 łyżka jagód acai

garść miechunki

garść morwy

garść jagód goji

garśc kruszonego kakako

PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 35-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (np. Forma na tarte 23-24cm), ponakłuwaj widelcem, piecz około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto ostudź. Powidła przełóż do rondelka, lekko podgrzej, dodaj acai. Ostudzone ciasto posmaruj powidłami, posyp superfoodami (miechunka, goij, morwa, kruszone kakao) udekoruj świeżą miętą

Dla tych, którzy mimo to nie przepadają za mazurkami, trenerka przygotowała też przepis na świąteczne muffinki z bananami i masłem orzechowym.

Kakaowe muffinki z masłem orzechowym

SKŁADNIKI:

2 duże dojrzałe banany (lub 3 mniejsze)

2 jajka

4 łyżki masła orzechowego

4 łyżki cukru kokosowego

1 łyżka miodu

200g jogurtu naturalnego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli himalajskiej

5 łyżek mąki kokosowej

2 łyżki surowego kakao

4 łyżki mąki

Garść morwy

Polewa:

3 łyżki podgrzanego masła orzechowego

Garść kruszonego kakao

PRZYGOTOWANIE: Banany rozgnieć widelcem na papkę. Jajka wymieszaj z cukrem i miodem, dodaj masło orzechowe i jogurt, mieszaj rózgą lub mikserem na małych obrotach. Do masy dodaj mąkę kokosową i pszenną oraz sól himalajską i proszek do pieczenia i banany. Masę wymieszaj. Dorzuć morwę i kakao, ponownie wymieszaj. Masę przełóż do foremek na muffinki, piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polej podgrzanym masłem orzechowym i udekoruj kruszonym kakao ♥️

Cały post Ewy Chodakowskiej i zdjęcia mazurka oraz muffinek znajdziecie na jej Instagramie! Z którego z przepisów Ewy skorzystacie?

Ewa Chodakowska

i

Autor: WBF