Komosa ryżowa

i

Autor: SEMSEMS/CC0/pixabay.com

Smaczne przepisy na piątkę! Studenci UTP przygotowali książkę kucharską [AUDIO]

2020-05-06 16:33

To smaczne przepisy na piątkę. Studenci Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy napisali książkę kucharską. W ramach zaliczenia zajęć zdalnych musieli przygotować potrawy z mało znanej komosy ryżowej, ale przy użyciu produktów dostępnych w każdym domu.

To może być świetna inspiracja dla tych, którzy w czasie epidemii eksperymentują w kuchni.

Publikację przygotowali studenci kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka Wydziału Rolnictwa i Biotechnologii UTP. Jako zaliczenie zajęć zdalnych musieli przygotować potrawy z komosy ryżowej, korzystając z produktów, które są dostępne w domowych spiżarniach.

- Na początku to było zwykłe zadanie. Jak najbardziej wyszło fajnie, ugotowaliśmy te potrawy, wysłaliśmy zdjęcia i wpadliśmy na pomysł, by stworzyć książkę z przepisami - mówi Błażej Błaszak, student UTP.

Każdy znajdzie przepis dla siebie – zapiekanki, sałatki, naleśniki czy pizzę.

- Muszę wspomnieć o mojej pizzy z komosy. Są też zapiekanki i bułki z komosy. Są też opcje na słodko - dodaje Błażej.

Studenci, którzy przygotowali pyszne przepisy, oczywiście mają już piątki w indeksie.

Po kulinarną inspirację bydgoskich studentów można sięgnąć do internetu – książka kucharska jest dostępna za darmo TUTAJ

O smacznej publikacji bydgoskich studentów mówi Błażej Błaszak: