Bar Akademicki

i

Autor: Dawid Piątkowski

Puby, restauracje, kluby

Gdzie na kluski śląskie na Kujawach i Pomorzu? Tradycyjne danie znajdziesz TU w Bydgoszczy

2023-09-21 8:25

To tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurą w środku. Kluski śląskie od kilku znajdują się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Choć są popularną potrawą na Dolnym i Górnym Śląsku, można je skosztować również w innych rejonach Polski. Gdzie wybierzemy się na kluski na Kujawach i Pomorzu? Już tłumaczymy.

Według obliczeń, osobom, które mieszkają same zwyczajnie nie opłaca się finansowo robić obiadów dla siebie samych. Dodatkowo jest to czasochłonne. Nie będziemy jednak codziennie odwiedzać restauracji, gdyż nasz portfel stanowczo by na tym ucierpiał. W tym momencie z pomocą przychodzą bary mleczne!

To właśnie tam możemy znaleźć kluski śląskie w okazyjnej cenie. Sprawdziliśmy menu barów mlecznych w Bydgoszczy i znaleźliśmy taki, w którym kluski śląskie można zakupić w okazyjnej cenie.

Chodzi o Bar Akademicki znajdujący się przy ul. Dworcowej. Postanowiliśmy przejść się do punktu, by spróbować i ocenić danie.

Kluski możemy wybrać w dwóch wariantach: podanych z zasmażaną cebulką lub z sosem. Do wyboru mamy również dodatek – surówkę z białej kapusty, kiszoną kapustę lub buraczki. My wybraliśmy wersję nr 1 podaną z surówką.

Danie było naprawdę smaczne i niedrogie. Porcja kosztowała 16 zł. Jedzenie możemy zamówić zarówno na miejscu, jak i z dowozem do domu, za pośrednictwem Glovo, Uber Eats, Pyszne.pl czy Wolt. Uwierzcie, że warto!

Jak zrobić kluski śląskie w domu?

Podstawowym składnikiem klusek śląskich są ziemniaki. Jak przyrządzić je samemu w domu w szybki sposób? Już tłumaczymy!

Potrzebujemy 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, mąkę ziemniaczaną, a także sól. Ziemniaki tłuczemy na miazgę i nadbieramy ¼ porcji. W to miejsce wsypujemy mąkę. Należy dodać jej taką ilość, by ciasto odchodziło od ręki. Następnie wbijamy do środka jajo i solimy. Składniki dokładnie łączymy.

Pamiętajmy, by formując kluski pamiętać o charakterystycznej dziurce. Wgłębienie w cieście tworzymy palcami. Kluski gotujemy we wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Pamiętajmy, by osoloną, gotującą wodę wymieszać, by nie przykleiły się one do dna. Gotowe!

Barwy szczęścia. Karolina przyzna się Bożenie do zdrady z Brunem? Po seksie wróci do żony