Autorami książki będą... sami mieszkańcy. Pomysłodawcy zbierają przepisy na polskie, czeskie, niemieckie i żydowskie potrawy związane z historią gminy Zelów. Wydawnictwo ma być pełne kulinarnych i historycznych smaków wynikających z zelowskiej wielokulturowości. Główny cel - utrwalić kulinarne tradycje mieszkańców gminy Zelów. Każdy może dołożyć swoją cegiełkę i podzielić się oryginalnym przepisem.
Prace nad zelowską książką kucharską trwają w najlepsze. Akcję wstrzymała pandemia, ale powoli nabiera rozpędu.
- Mamy już potwierdzone, że zarówno mniejszość czeska w Zelowie, jak i mniejszość żydowska, mają już pewne propozycje potraw, które będą chciały zaprezentować w naszej publikacji. Czekamy tylko na odpowiedni czas, żeby się z nimi spotkać. Nie chcemy tylko suchych przepisów na kartce, ale chcemy też zobaczyć i sfotografować przygotowane wedle tych przepisów dania. Następnie zdjęcia wraz z opisem jak je przygotować chcemy umieścić w naszej publikacji. Mamy też informacje, że niektóre koła gospodyń wiejskich z terenu gminy Zelów odszukują, lub odszukały już tego rodzaju przepisy z dawnych lat - mówi sekretarz gminy Krzysztof Borowski.
Organizatorzy akcji chcą zebrać wszystkie przepisy do końca sierpnia. Książka ma powstać jeszcze w tym roku.
Wszyscy, którzy chcieliby podzielić się swoimi przepisami na potrawy wpisujące się w konwencję tego wydawnictwa, a także związanymi z nimi historiami, czy anegdotami proszeni są o kontakt z zelowskim Referatem Promocji, Informacji i Strategii (pok. 122 -123, tel. 44 634 10 00).