jak zagęścić żurek

i

Autor: Shutterstock Jak zagęścić żurek? Oto prosty trik na gęstą i pyszną zupę na Wielkanoc.

Jedzenie

Bardzo szybki przepis na żurek. Sprawdź i zaoszczędź czas

2024-03-29 15:08

Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. Polacy robią zakupy, układają menu na wielkanocny stół. Przygotowania idą pełną parą. Warto znać przepisy, które mogą zaoszczędzić nam sporo czasu. Sprawdź przepis na najszybszy żurek na Wielkanoc. Nie pożałujesz.

Żurek to potrawa, która jest nierozerwalnym elementem stołu wielkanocnego i obiadu rodzinnego. Najczęściej przygotowywany jest oczywiście na Wielkanoc. Niektórzy podejmują decyzję, że wcześniej przygotują kwaśny zakwas, inni jednak idą na skróty i wykorzystują to co oferują sklepy. Gotowy zakwas to połowa sukcesu. Jednak w szczegółach tkwi unikalny smak i zapach żurku. Podawany jest z jajkiem ugotowanym na twardo i kiełbasą. Jaka kiełbasa jest najlepsza do wielkanocnego żurku? 

Wielkanocne zabawy dla dzieci - Królowe Matki odc. 5

Przepis na szybki żurek. Jak go zrobić?

Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne informacje do zrobienia w bardzo szybkim tempie żurku na Wielkanoc 2024. Zapisz, zapamiętaj i kosztuj żurek. Składki na przepis na 6 osób.

Lista zakupów na szybki żurek:

  • 250 g boczku wędzonego
  • 1,5 litra bulionu
  • 6 jajek
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 500 ml żuru - zakwasu (gotowego z butelki)
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 350 g wiejskiej kiełbasy

Do garnka włóż wędzonkę i zalej wcześniej ugotowanym bulionem. Może to być rosół lub bulion kostka domowa. Na małym ogniu gotuj przez ok. 30 min. Po tym czasie wlej zakwas. Jednak pamiętaj o tym, aby wcześniej wymieszać zawartość butelki. Możesz po prostu wstrząsnąć. Następnie dodaj majeranek i śmietanę. Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki i opcjonalnie marchewkę. Dokładnie wymieszaj i znów zagotuj. Dopraw według uznania, dodaj ciepłą kiełbasę bez błonki i pokrojoną w plastry. Smacznego!

Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę

Sonda
Lubisz żurek?