Orzeł bielik i bocian czarny poczują się bezpieczniej w okolicach stolicy. Wprowadzono kolejne strefy ochrony gniazd!

2021-08-31 13:45
Orzeł bielik i bocian czarny poczują się bezpieczniej w okolicach stolicy. Wprowadzono kolejne strefy ochrony gniazda!
Autor: Canva.com Zdjęcie poglądowe

To dobra wiadomość dla ornitologów i wszystkich miłośników przyrody. Na terenie województwa mazowieckiego wprowadzono kolejne strefy ochrony gniazda! Pod dodatkową ochroną znajdą się miejsca gniazdowań bocianów czarnych i orłów bielików. Zarówno bieliki, jak i bociany czarne są w Polsce objęte ochroną ścisłą.

Nowe strefy ochrony gniazd bielików zostały wyznaczone na terenie Nadleśnictwa Mińsk i Łuków. Stosowne decyzje wydali Regionalni Dyrektorzy Ochrony Środowiska w Warszawie i Lublinie. Przeprowadzone przed wydaniem decyzji lustracje terenowe potwierdziły obecność w gniazdach zarówno dorosłych osobników, jak i piskląt. Oznacza to, że ptaki dobrze czują się w wybranych przez siebie miejscach. - poinformowały na Facebooku lasy państwowe.

Tunel pod Ursynowem gotowy ale wciąż nie oddany. Gigantyczne opóźnienie!

Orzeł bielik i bocian czarny w Polsce - co trzeba wiedzieć?

W swoim poście na Facbooku Lasy Państwowe przedstawił również kilka ciekawostek. Co warto wiedzieć o tych ptakach?

Bielik to największy lęgowy ptak drapieżny w naszym kraju. Rozpiętość skrzydeł dochodzi do 2,5 metra, a waga dorosłych samic, które są nieco większe od samców, sięga 6 kilogramów. Gniazdo bielików to okazała konstrukcja posadowiona najczęściej na wytrzymałym starym drzewie, zbudowana z dość grubych kawałków drewna. Jedno gniazdo wykorzystywane jest przez parę ptaków przez wiele lat, a jego masa może dochodzić do 1000 kg. Pokarm bielików stanowią ryby oraz ptaki wodne, nie gardzi również ssakami i padliną. Ptaki osiągają dorosłość w wieku ok. 4-5 lat.

Bocian czarny, zwany hajstrą, to bliski kuzyn znanego wszystkim bociana białego. W odróżnieniu od niego, bocian czarny prowadzi wyjątkowo skryty tryb życia, a swoje gniazda zakłada zazwyczaj w głębi lasu, z dala od siedzib ludzkich. Pokarm bociana czarnego stanowią głównie małe ryby i płazy, które łowi w śródleśnych rzekach, stawach czy rozlewiskach. Liczebność tego gatunku w Polsce szacowana jest na 1200-1400 par.

Cały post znajdziecie poniżej!

Nasi Partnerzy polecają
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE