Grill

i

Autor: Canva

Relaks

Jak szybko rozpalić grilla? Praktyczne porady w sam raz na majówkę 2024

2024-05-02 9:36

Majówka zdecydowanie jest jednym z tych terminów, w których Polacy najchętniej grillują. Chociaż wielu z nas oddaje się tej rozrywce co roku, to i tak rozpalenie grilla bywa problemem. Przedstawiamy praktyczne porady, jak się za to zabrać, by poszło sprawnie i przyjemnie.

Grillowanie to hobby Polaków

Grillowanie jest jedną z ulubionych rozrywek Polaków. Przed majówką wszyscy sprawdzają pogodę, by dowiedzieć się, czy aura tego dnia pozwoli na oddawanie się uczcie na świeżym powietrzu. Właściwie co sprawia, że ten sposób przyrządzania potraw i spędzania wolnego czasu jest aż tak popularny?

Dla naszych zapracowanych rodaków jest to bez wątpienia doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi, na jedzeniu smacznych i aromatycznych potraw na świeżym powietrzu oraz na kontynuowanie krajowych tradycji kulinarnych. Chociaż robimy to regularnie, co roku wraca ten sam problem - jak skutecznie rozpalić grilla?

Jak rozpalić grilla?

By uniknąć frustracji, rodzinnych przepychanek słownych i niemiłej atmosfery - podpowiadamy. Oto dobry sposób na rozpalenie grilla.

Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie miejsce. Później sprawdzić, czy grill jest ustawiony na płaskiej powierzchni, z dala od materiałów łatwopalnych, takich jak trawa, liście, drewno lub materiały budowlane. Warto też mieć absolutną pewność, że w danej lokalizacji grillowanie jest dozwolone - jeszcze zanim będziemy mieli jakieś kłopoty z tytułu pomyłki.

Później należy przygotować węgiel drzewny lub brykiet. Ilość rozpałki zależna jest od wielkości grilla i czasu, jaki chcemy spędzić na grillowaniu. Po tym przygotowaniu trzeba ułożyć surowce w równomiernej warstwie w dolnej części grilla. W przypadku brykietów warto użyć specjalnego rozpalacza, który ułatwi wzniecenie płomieni.

Kiedy to wszystko będzie gotowe, to znaczy, że przyszedł czas na podpalenie węgla. Źródło ciepła można umieścić w środku brykietów, aby szybciej się rozgrzały. Kiedy węgiel drzewny lub brykiety zaczną się żarzyć i będą pokryte warstwą białego pyłu oznacza to, że grill gotowy jest do użycia.

Niezbędne zasady bezpieczeństwa

Później czas na najmilszą czynność - grillowanie jedzenia. W czasie wypoczynkowego grillowania zawsze warto mieć pod ręką gaśnicę lub wiadro z wodą w razie nagłego zaprószenia ognia.

Najważniejszym elementem majowego grillowania jest rozsądek. Przypominamy, że rozpalanie grilla wymaga ostrożności i powinno być wykonywane tylko przez osoby dorosłe.

Pole Mokotowskie wiosną 2024 - zobacz zdjęcia:

Karkówka czy kiełbasa z grilla? Majówka okiem Polaków #EwelinaPyta