Wielkanocny stół na Śląsku

i

Autor: Pixabay Potrawy i wypieki na wielkanocnym stole w śląskich domach

Kulinaria

Wielkanocny stół na Śląsku. Znacie te potrawy? TOP 10

2024-03-27 21:40

Zapach wypiekanej babki i mazurka unosi się w całym domu. Faszerujemy jajka, przygotowujemy wędliny oraz inne smakowite potrawy. Wreszcie czas zasiąść do świątecznego stołu. Zobaczcie, co w Wielkanoc jada się na Śląsku.

Tradycje kulinarne w Wielkanoc na Śląsku

W wielu domach trwają przygotowania do najważniejszych dla katolików świąt w roku. Robimy porządki, malujemy z dziećmi pisanki do koszyczka na święcenie, uczestniczymy w nabożeństwach, ale też przygotowujemy potrawy dla bliskich lub czekając na odwiedziny rodziny czy przyjaciół.

Kulinarne tradycje w Wielkanoc nieco się różnią w woj. śląskim. Łączy je jednak wyjątkowość potraw na świątecznym stole, których smaku nie da się zapomnieć. Sporo z nich stanowi symbol, np. jajko oznacza początek i życie, wędlina - dostatek i zdrowie, baranek wielkanocny - zwycięstwo dobra nad złem, a chleb symbolizuje ciało Chrystusa. 

Jajka, babka, biały barszcz i ...szołdra

Śniadanie wielkanocne w woj. śląskim składa się m.in. z faszerowanych jajek, aromatycznej szynki, pasztetu. Na obiad podaje się żur z białą kiełbasą lub biały barszcz, a na deser struclę z makiem, babkę drożdżową albo mazurka.

Oczywiście tradycyjnych potraw i wypieków jest więcej. Zobaczcie te najpopularniejsze z nich w naszej galerii. Znacie je? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie!