GIS i chałwa

i

Autor: Pixabay, GIS

Wiadomości

Salmonella w chałwie sezamowej w Kauflandzie. GIS wydał komunikat

W dwóch partiach chałwy wyprodukowanej przez Elis Ali Eski, sprzedawanej w sieci sklepów Kaufland, wykryto obecność bakterii salmonella. Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tej sprawie oficjalny komunikat.

GIS: salmonella w chałwie sezamowej

W środę, 3 stycznia 2024, na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się oficjalny komunikat dotyczący wykrycia salmonelli w dwóch partiach chałwy sezamowej.

Spożycie produktu, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – czytamy. 

Chodzi o KLC – chałwę sezamową waniliowo-kakaową, 100 g (numer partii: 26.09/2K) i KLC – chałwę sezamową o smaku waniliowym (numer partii: 25.09/1K). Produkty zostały wyprodukowane przez Elis Ali Eski. I są dostępne w sieci sklepów Kaufland. 

Producent podjął działania zmierzające do wycofania z obrotu kwestionowanych partii produktu. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi natomiast postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. 

Listen on Spreaker.