Powiat pszczyński ma kolejne 33 produkty lokalnej marki oparte na naturalnych składnikach

i

Autor: Powiat pszczyński

Wydarzenia

Powiat pszczyński ma kolejne 33 produkty lokalnej marki oparte na naturalnych składnikach

2024-03-22 14:31

Kolejne 33 produkty wytworzone w powiecie pszczyńskim, oparte na wysokiej jakości naturalnych składnikach, otrzymały certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Produkty z certyfikatem będzie można poznać w najbliższy weekend podczas jarmarku w pszczyńskim skansenie.

Markowe smalec domowy, wołowina i nalewka z pigwowca

Jak przekazała w czwartek rzeczniczka Starostwa Powiatowego w Pszczynie Marcela Grzywacz, to efekt trzeciego naboru wniosków do Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Wcześniej, przez kilka tygodni komisja certyfikacyjna analizowała zgłoszone produkty - ich skład surowcowy, pochodzenie, wytwarzanie według tradycyjnych receptur, kwestię ręcznej produkcji czy szczególne walory.

Wśród 33 nowych markowych produktów znalazły się m.in. smalec domowy, wołowina w słoiku, świeża wołowina, czosnek konfitowany, ogórki kiszone, nalewka z pigwowca, syrop malinowy, masło, makarony, miody, sery, olejek sosnowy, słonecznik bulwiasty czy pierzga i pyłek w miodzie wielokwiatowym, świeczki z wosku pszczelego oraz koronka pszczyńska.

W następstwie trzeciego naboru wniosków do marki dołączyło dziewięciu nowych producentów, a dziesięciu z wcześniejszych edycji uzyskało znak jakości dla kolejnych produktów. Obecnie grono producentów uhonorowanych znakiem jakości liczy 32 producentów. To rolnicy, pszczelarze, koła gospodyń wiejskich, rzemieślnicy i przedsiębiorcy. W trzech naborach certyfikat Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej przyznano łącznie ponad 90 produktom lub grupom produktów.

W najbliższy weekend, 23 i 24 marca, w godzinach 12-18 lokalni producenci wyróżnieni certyfikatem będą oferowali certyfikowane produkty na jarmarku w pszczyńskim skansenie. Program jarmarku jest dostępny na stronie powiatu pszczyńskiego. W niedzielę po południu producenci dostaną oficjalnie nowe certyfikaty.

Celem przedsięwzięcia jest wspieranie lokalnej przedsiębiorczości oraz promowanie walorów i zasobów ziemi pszczyńskiej. Lokalna Marka Ziemi Pszczyńskiej ma być gwarancją zarówno jakości produktu oraz jego miejscowego pochodzenia. O certyfikat mogą starać się osoby fizyczne, podmioty i organizacje oraz przedsiębiorstwa, rolnicy i pszczelarze.

Certyfikat przyznawany jest raz na dwa lata 

W 2022 r., w pierwszej certyfikacji, znak jakości przyznano 26 produktom wytwarzanym przez 13 lokalnych producentów. W tym gronie znalazły się m.in. sery kozie i krowie, borowina i solanka z goczałkowickich złóż, miody, mydła, woreczki z lawendą, chleb, pasztet z gęsiną, kopy pszczyńskie, rolada śląska z kluskami i modro kapusta, czepidło, jaja oraz pszczyńskie grzybki.

Certyfikat przyznawany jest na dwa lata, dlatego producenci, którzy otrzymali znak jakości dwa lata temu starali się o ponowny certyfikat. Producenci, podpisując umowę na używanie znaku jakości, zobowiązują się do przestrzegania zasad używania Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej i ciągłego spełniania kryteriów zadeklarowanych we wniosku o przyznanie marki.

Przed pierwszym naborem zasady przyznawania marki oraz logo, którym znakowane są miejscowe produkty skonsultowano z lokalnymi producentami, którzy na przestrzeni poprzedniego roku brali udział w warsztatach oraz kilku odsłonach Festiwalu Lokalnych Produktów Ziemi Pszczyńskiej. Znakiem marki jest róża pszczyńska, która znajdowała się na strojach ludowych, np. zapaskach. To typowy element haftu, który występuje tylko na ziemi pszczyńskiej.

Koordynatorem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej jest powiat pszczyński.

System znakowania lokalną marką powstał w ramach projektu „Regionalne produkty - bogactwo pogranicza”, realizowanym przez starostwo wspólnie z czeskim partnerem MAS Pobeskydi. Z końcem lutego br. Urząd Unii Europejskiej Ds. Własności Intelektualnej (EUIPO) w Alicante wydał pozytywną decyzję o rejestracji znaku marki. W ten sposób logo Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej stało się znakiem towarowym zastrzeżonym na terenie UE.

Quiz kuchnia PRL. Czy pamiętacie jedzenie z dawnych czasów? 11/11 oznacza, że jedliście!

Pytanie 1 z 11
Na początek coś banalnego. Co sypało się na chleb w czasach PRL?
Chleb