Wiadomości

Bezobsługowy sklep spożywczy stanął w Gliwicach. To nowość na rynku. Autorami są naukowcy Politechniki Śląskiej

Naukowcy Politechniki Śląskiej opracowali algorytm wykorzystywany w sklepach i automatach zaopatrujących ludzi w produkty żywnościowe. Pierwszy taki projekt stanął na parkingu przed Wydziałem Mechanicznym Technologicznym. Zautomatyzowana witryna piekarnicza została już uruchomiona.

Pierwszy samoobsługowy sklep stanął przy Politechnice Śląskiej

W czwartek, 11 kwietnia parkingu przed Wydziałem Mechanicznym Technologicznym został uruchomiony pierwszy w Gliwicach sklep samoobsługowy. Za realizację odpowiadało konsorcjum, którego liderem była firma HemiTech sp. z o.o., a jednym z partnerów Politechnika Śląska.

Potrzeba zautomatyzowania procesu sprzedaży okazała się ważna nawet po pandemii. Automatyzacja eliminuje problem z dostępnością personelu, dzięki temu, taki punkt sprzedażowy, jak widzimy tutaj, może pracować 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu – powiedział Michał Pajączek, prezes firmy HemiTech sp. z o.o.

Ze strony Politechniki Śląskiej w projekcie brali udział pracownicy Katedry Podstaw Konstrukcji Maszyn, prof. dr hab. Wojciech Moczulski, dr hab. inż. Piotr Przystałka, dr inż. Wawrzyniec Panfil, dr inż. Krzysztof Ciupke, dr inż. Paweł Chrzanowski, dr inż. Sebastian Rzydzik, mgr inż. Daniel Pająk, mgr inż. Rafał Osadnik.

Zobaczcie, jak wygląda gliwicki sklep samoobsługowy.

Automatyczny sklep spożywczy w Gliwicach to konkurencja dla Żabek?

Rolą naukowców Politechniki Śląskiej było między innymi przygotowanie odpowiednich algorytmów wykorzystujących metody sztucznej inteligencji na potrzeby podsystemu służącego do planowania zatowarowania sklepu w asortyment dostosowany do bieżących potrzeb klientów oraz optymalnego rozmieszczenia towarów w magazynie.

Rozwinęliśmy algorytmy, które analizowały dane historyczne innych sklepów stacjonarnych. Na podstawie tych prawdziwych danych, trenowaliśmy nasze algorytmy. W ten sposób jesteśmy w stanie przygotować system zaopatrywania punktów sprzedażowych w konkretny towar, w konkretnym czasie – wyjaśnia prof. Wojciech Moczulski z Wydziału Mechanicznego Technologicznego, który był kierownikiem zespołu Politechniki Śląskiej biorącego udział w projekcie.

Dzięki temu systemowi punkt sprzedażowy będzie oferować towar, który jest chętnie kupowany przez klientów. System na bieżąco monitoruje, jakie towary w konkretnych godzinach mają największą popularność.

Na parkingu Wydziału Mechanicznego Technologicznego stanęła testowa zautomatyzowana samoobsługowa witryna piekarnicza. To rozwiązanie o dodatkowym stopniu trudności, ponieważ towar znajdujący się w środku musi być świeży, a w przypadku np. ciastek z kremem czy sałatek, musi być w taki sposób podany klientowi, żeby nie został uszkodzony.

Faza testowa dotyczy sprawdzenia, jak działa punkt w postaci witryny piekarniczej, ale w dalszych planach ten projekt będzie o wiele bardziej rozbudowany. W maju chcemy zaprezentować w pełni zautomatyzowany magazyn całodobowy, który będzie oferował już znacznie więcej towarów – dodaje prof. Moczulski.

Jednak to nie wszystko. Jak zapowiedzieli naukowcy, kolejny automatyczny sklep spożywczy ma zostać uruchomiony wkrótce w powiecie gliwickim.