Hitowe danie z PRL w nowej odsłonie. Takich kopytek jeszcze nie jedliście

i

Autor: Archiwum Hitowe danie z PRL w nowej odsłonie. Takich kopytek jeszcze nie jedliście

Gotowanie

Hitowe danie z PRL w nowej odsłonie. Takich kopytek jeszcze nie jedliście

W czasach słusznie minionych kopytka były jednym z najczęściej serwowanych dań na obiad. To nic dziwnego, bowiem składniki były łatwo dostępne dla każdego. Dzisiaj kopytka je się o wiele rzadziej, ale przygotowane w ten sposób szybko powinny powrócić do łask i na obiadowe talerze.

Takich kopytek jeszcze nie jedliście. Najprostsze danie świata w nowej odsłonie

O kopytkach można powiedzieć jedno - to bardzo proste danie, które może przypaść do gustu niemal każdemu. Zrobione z ziemniaków, mąki i jaj kluski w kształcie rombów najbardziej popularne były w czasach PRL, bowiem powyższe składniki były łatwo dostępne. Maczając to w śmietanie (choć są i tacy, co jedli je z cukrem), mieliśmy pyszne danie na obiad. O kopytkach mówi się również, że jest to tradycyjne, polskie danie i nie ma w tym krzty przesady. Jak Polska długa i szeroka, tak niemal w każdym domu kopytka przynajmniej raz znalazły się na stole. 

To też danie, które jest proste w wykonaniu, a wykorzystać do niego można np. ziemniaki z wczorajszego obiadu. Można je również urozmaicić i sprawić, że kopytka nabiorą zupełnie nowego smaku. Jednym z pomysłów jest przepis, który pojawił się na portalu haps.pl. Może to zabrzmieć jak atak na świętość, ale jest to przepis na kopytka zapiekane w sosie pomidorowym. 

Tak, dobrze przeczytaliście. W tej wersji prawdopodobnie kopytek jeszcze nie jedliście. Jak je przygotować? 

Kopytka zapiekane w sosie pomidorowym. Nic lepszego dzisiaj nie zjecie

Do przygotowania kopytek zapiekanych w sosie pomidorowym będziemy potrzebować następujących składników:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.

Dodatkowymi składnikami są: nieduża cebula, trzy ząbki czosnku, puszka pomidorów, jedno opakowanie mozzarelli, łyżeczka suszonej bazylii oraz suszonego oregano, łyżeczka pietruszki, 3 łyżki startego parmezanu, oliwa do smażenia. 

Żeby w ogóle zabrać się za kopytka zapiekane w sosie pomidorowym, musimy zacząć od... zrobienia kopytek. Tak więc obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, solimy i gotujemy. Kiedy będą gotowe to odcedzamy, przeciskamy przez praskę i zostawiamy, aż ostygną. Jak już będą zimne, to wbijamy jajko, wsypujemy koperek, a także wsypujemy przesypane przez sitko mąki: pszenną i ziemniaczaną. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. 

Dalej lecimy tak, jak to przy kopytkach powinno wyglądać: dzielimy ciastko na kilka części, formujemy każdą z nich na kształt wałeczka, kroimy na części wielkości ok. 5 cm, a potem gotujemy w garnku z wodą i solą. Gotujemy je tak przez około 2 minuty do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy i układamy na talerzu i mamy klasyczne kopytka. 

Przyszedł więc czas na przygotowanie sosu pomidorowego. Cebulę i czosnek drobno siekamy (oczywiście bez łupin). Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy do niego cebulę. Podsmażamy do momentu zarumienienia i dodajemy czosnek.

Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy do momentu odparowania nadmiaru płynu. Na koniec koniec wrzucamy wszystkie przyprawy i mieszamy. 

Całość przerzucamy potem do formy (koniecznie wysmarować ją oliwą z oliwek). Na dno dajemy przygotowane wcześniej kopytka, a następnie polewany je sosem pomidorowym. Na wierch sypiemy starty parmezan i posiekaną mozzarellę. 

Przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie mamy gotowe kopytka zapiekane w sosie pomidorowym.