Zdrowy biszkopt? Innowacyjna receptura od naukowców z Podkarpacia

2022-07-25 12:16
Zdrowy biszkopt? Innowacyjna receptura od naukowców z Podkarpacia
Autor: Podkarpackie Centrum Innowacji

Biszkopt na zdrowo? To może się udać! Naukowcy z Krosna i Rzeszowa opracowują innowacyjną recepturę wypieku biszkoptów bez glutenu, laktozy, sacharozy i GMO.

Nad iście przełomową recepturą pracują naukowcy z Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie i Uniwersytetu Rzeszowskiego. To odpowiedź na coraz bardziej powszechny problem nietolerancji na gluten i laktozę. Dotknięci tym ludzie, często na widok biszkoptu, muszą obejść się smakiem. 

– Obecnie opracowujemy innowacyjną recepturę na wyrób biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO i o podwyższonych wartościach prozdrowotnych. Ten produkt będzie zatem dedykowany nie tylko osobom z chorobami metabolicznymi, ale także tym, którzy są zainteresowane bezpiecznym i zdrowym żywieniem – wyjaśnia dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU, lider zespołu projektowego.

Ekstrakty z naturalnych składników

Zespół podkarpackich naukowców próbuje wypiec biszkopt z mąk bezglutenowych, czyli z mąki z prosa, ziemniaczanej, ciecierzycy i mąki ryżowej.

- Do podstawowej receptury będziemy dodawać mąkę batatową i ekstrakty z naturalnych surowców roślinnych, które podwyższą wartość prozdrowotną produktu – dodaje dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, prof. KPU.

Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Bez laktozy ale i sacharozy

Jak twierdzi Martyna Borczyk z Podkarpackiego Centrum Innowacji, biszkopty dostępne na rynku zwykle zawierają sacharozę. W przypadku receptury powstającej w Rzeszowie i Krośnie, ma ona zostać zastąpiona a naturalnymi związkami cukrowymi o niskim indeksie glikemicznym. Co więcej, będą one charakteryzować się zwiększonym o min. 10 proc. poziomem błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego w porównaniu do biszkoptów bezglutenowych sprzedawanych w sklepach. A więc będą mogły go jeść osoby preferujące dietę wegańską.

- Obecnie, producenci żywności poszukują innowacyjnych rozwiązań pozwalających na wprowadzenie nowych produktów, w tym wyrobów ciastkarskich. Po zakończeniu prac przez zespół naukowy, podejmiemy działania zmierzające do wdrożenia tego rozwiązania dla przemysłu – podkreśla Sławomir Chrobak, specjalista ds. rozwoju technologii PCI.

Na projekt innowacyjnego przepisu na biszkopt, naukowcy otrzymali on ponad 186 tys. zł dofinansowania z Podkarpackiego Centrum Innowacji.

Nasi Partnerzy polecają

Materiał Partnerski

Materiał sponsorowany

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE