Niebezpieczne dla zdrowia jagody? Interwencja WIOŚ w gospodarstwie na Podkarpaciu

i

Autor: WIOŚ w Rzeszowie/Twitter

Niebezpieczne dla zdrowia jagody? Interwencja WIOŚ w gospodarstwie na Podkarpaciu

2022-08-08 15:12

W uprawie jagody kamczackiej, w jednym z gospodarstw na Podkarpaciu, miało dojść do przekroczenia zawartości kadmu. Inspektorzy WIOŚ w Rzeszowie zbadali próbki ziemi. Pamiętajmy, że pierwiastek kadm jest niebezpieczny dla środowiska, jak i dla zdrowia.

„W związku ze zgłoszeniem Państwowej Inspekcji Sanitarnej dot. przekroczenia dopuszczalnego poziomu kadmu w owocach jagody kamczackiej uprawianych w gospodarstwie na terenie woj. podkarpackiego, inspektorzy WIOŚ w Rzeszowie udali się na miejsce w celu zweryfikowania tej informacji” – poinformowali inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska.

Czym jest jagoda kamczacka?

Jagoda kamczacka jest podobna do borówki amerykańskiej. Można z niej wytwarzać napary, konfitury i nalewki. Owoce jagody bogate są we właściwości lecznicze. Mogą być pomocne w chorobach układu krążenia, cukrzycy czy zakażeniach.

Dlaczego kadm jest szkodliwy?

Kadm to jeden z czynników zanieczyszczenia środowiska. Stanowi zagrożenie zarówno dla zwierząt i ludzi. W unijnej dyrektywie Restriction of Hazardous Substances został skwalifikowany jako „groźny dla zdrowia metal ciężki”. Natomiast Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem umieściła kadm w pierwszej grupie substancji rakotwórczych.

Kadm jest wysoce toksyczny. Przyjęcie go przez człowieka może prowadzić do uszkodzenia takich narządów jak: 

  • nerki,
  • wątroba,
  • płuca,
  • trzustka,
  • jądra i innych.

Szczególnie wątroba i nerki, czyli narządy związane z eliminacją tego metalu z organizmu, są narażone na toksyczne działanie kadmu. 

Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze

Trująca jagoda kamczackiej. "Analizy są w toku"

Na razie inspektorzy pobrali próbki ziemi i zabrali je do badań.

- Analizy są w toku – napisali na Twitterze inspektorzy.