Jak smakują wykopki? Tłumy zwiedzających na Święcie Ziemniaka w radomskim skansenie

2022-10-02 17:34
święto ziemniaka4
Autor: AD

Jedni tylko smakowali, inni próbowali swoich sił zbierając je do koszyków. Święto ziemniaka w radomskim skansenie odwiedziło kilkanaście tysięcy zwiedzających. Były też inne atrakcje, nie tylko kulinarne

Pokazy kopania ziemniaków kopaczką konną, orki, siewu czy bronowania - gromadziły od początku imprezy wielu obserwatorów. Byli też tacy, którzy włączali się do prac i próbowali zbierania ziemniaków do wiklinowych koszyków. 

- Ciężka praca, bolą plecy. Trzeba pochodzić ze wsi by dać sobie z tym radę a wraz z córką uzbieraliśmy tylko jedno wiaderko - przyznał pan Paweł. - Przyjeżdżamy tu co roku, od ośmiu lat. 

- Dla mnie to wspomnienia. Kiedy my się wychowywaliśmy, pamiętam takie prawdziwe wykopki i obowiązkowo też ziemniaki z ognisko, w którym spalały się też resztki łodyg. To był dopiero zapach. Teraz zabieramy ze sobą wnuki, żeby zobaczyły jak to dawniej było - powiedziała pani Maria. 

Jednak wykopki nie były jedyną atrakcją. Był też konkurs kulinarny kół gospodyń wiejskich z całego subregionu radomskiego, pokazy kulinarne Karola Okrasy, zwiedzanie skansenu czy potańcówka ludowa. 

Nasi Partnerzy polecają
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE