Szara wołowina mielona - czy i kiedy można ją kupić?

i

Autor: Shutterstock.com Szara wołowina mielona - czy i kiedy można ją kupić?

Branża spożywcza

Zaskakująca decyzja! Po 22 latach Chiny zniosły embargo na polską wołowinę

Przez 22 lata Polska nie eksportowała wołowiny do Chin. Teraz to się zmieni. Pekin zniósł embargo na import polskiej oraz belgijskiej wołowiny pochodzącej z bydła poniżej 30. miesiąca życia – informuje seriws portalspozywczy.pl.

Co więcej, oficjalne informacje o zniesieniu zakazu, podała chińska Generalna Administracja Celna (GAC) oraz Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wsi (MOA).

Zakaz obowiązywał od 2001 roku

Zakazy wprowadzone w 2001 roku wynikały z wykrycia w Polsce i Belgii chorób wściekłych krów. Od tego czasu oba kraje wprowadziły prawa i przepisy dotyczące zapobiegania i zwalczania choroby wściekłych krów oraz ustanowiły mechanizmy bezpieczeństwa pasz i wczesnego monitorowania w celu śledzenia odpowiednich produktów od gospodarstw do konsumentów - portalspozywczy.pl cytuje GAC.

Skąd ta nagła zmiana decyzji ze strony Chin? Do Warszawy oraz Brukseli wysłano specjalistów, którzy uznali, że chińskie wymagania związane ze zdrowiem i kwarantanną zostały spełnione.

Chiny chcą polskiej wołowiny

- Mamy to! Chiny opublikowały dzisiaj informację, że zniosły zakaz importu z Polski wołowiny ze zwierząt do 30. miesięcy - napisał w piątek na Twitterze Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Dodał, że sukces był możliwy dzięki wspólnym działaniom Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii. Także prezydent Andrzej Duda miał działać razem z branżą mięsną – czytamy w serwisie money.pl.

Mało tego, serwis farmer.pl przypomina, że "pierwszy dobry krok dla polskiej wołowiny został wykonany pod koniec maja 2017 roku". Sześć lat temu Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (wówczas OIE, a obecnie WOAH) uznała, że w naszym kraju jest niewielkie ryzyko pojawienia się gąbczastej encefalopatii bydła znanej głównie jako BSE, czyli choroby szalonych krów.

Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi