Labolatorium

i

Autor: pixabay.com

Branża spożywcza

We Włoszech wprowadzono nowy zakaz dotyczący mięsa. Za niedostosowanie się do nowych przepisów - będą wysokie kary

2023-11-20 13:51

We Włoszech nie ma przyzwolenia na wytwarzanie mięsa komórkowego, które jest alternatywą dla standardowej hodowli przemysłowej. Rząd głosował za zakazem – z wysokimi karami.

Mięso komórkowe bez zezwolenia we Włoszech. Co jest przyczyną tej decyzji?

Rząd Włoch pod przewodnictwem premier Giorgii Meloni zakazuje produkcji i sprzedaży mięsa laboratoryjnego. Izba Deputowanych w Rzymie przyjęła odpowiednią ustawę, która została już zatwierdzona przez Senat. Dyskusja na temat mięsa syntetycznego osiągnęła ostatnio punkt kulminacyjny we Włoszech. Opozycja stanowczo odrzuciła zakaz. Według agencji prasowej Ansa Włochy są pierwszym krajem w Europie, który wprowadził taki zakaz - relacjonuje portalspozywczy.pl.

Mięso wytwarzane w laboratorium wzbudza wiele emocji

- Dla nas chodzi o ochronę naszej tradycji, naszych produktów, a przede wszystkim zdrowia Włochów - powiedział polityk Lega Davide Bergamini, cytuje serwis. Zgodnie z prawem naruszenia powinny być karane grzywną do 60 000 euro i konfiskatą towarów!

Opozycja skrytykowała to stanowisko, która informuje, że całkowity zakaz mógłby naruszyć prawo międzynarodowe oraz przepisy europejskie, co byłoby jednoznaczne z rozpoczęciem konfliktu z Komisją UE.

Jak powstaje sztuczne mięso?

Chcąc wyprodukować mięso w laboratorium, komórki macierzyste są pobierane od żywych zwierząt i trafiają do płynu hodowlanego składającego się z tłuszczów, aminokwasów, witamin, minerałów i cukru. Tam rozmnażają się i rosną w tkankę mięśniową. Tym samym zwierzęta nie musiałyby być zabijane na mięso, co jest najlepszym argumentem dla obrońców praw zwierząt - wyjaśnia portalspozywczy.pl.

Mięso ze zwierząt VS mięso z roślin [TEST] | ESKA XD - Fit vlog #21