Brak czystości i porządku w obiektach, zły stan techniczny pomieszczeń czy przechowywanie artykułów spożywczych w niewłaściwych warunkach - to tylko niektóre nieprawidłowości wykryte przez sanepid podczas wakacyjnych kontroli lokali gastronomicznych w Wielkopolsce.
- Brak aktualnych orzeczeń lekarskich personelu do celów sanitarno-epidemiologicznych, brak odzieży ochronnej u pracowników zakładów, brak wykazu składników alergennych sprzedawanych produktów, brak dopływu bieżącej ciepłej wody w pomieszczeniach roboczych, prowadzenie działalności niezgodnie z zakresem wydanej decyzji o zatwierdzeniu zakładu, brak skutecznego zabezpieczenia obiektu przed dostępem owadów
mówi Wiesława Kostuj z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu. Do końca sierpnia przeprowadzono 1098 kontroli, w trakcie których między innymi nałożono 125 mandatów karnych na kwotę 31.200,00 złotych.
- Tego typu kontrole są potrzebne i celowe, aby zapewnić konsumentom spożywanie żywności i zakup w obiektach, które spełniają wymagania sanitarno-higieniczne podczas letniego wypoczynku.
Kontrole weekendowe potrwają do końca września.