Grzyby suszone

i

Autor: Canva Suszone grzyby - zdjęcie ilustracyjne

Lifehack

Jak dobrze ususzyć grzyby w piekarniku? Mamy na to sposób!

Sezon zbierania grzybów powoli się rozkręca. Kurki, a już wkrótce podgrzybki, borowiki i wiele innych będą królowały na naszych stołach. Każdy jednak, kto chce jak najdłużej zachować grzyby wie, że najlepszym sposobem jest ususzenie. Jeżeli nie mamy dogodnych warunków i dużego mieszkania najlepiej jest to robić w piekarniku. Jak to najlepiej zrobić?

Sezon na grzyby w pełni

Sezon na grzyby, który na dobre rozpoczyna się latem od chociażby kurek. Im bliżej września i jesieni pojawiają się inne królowe polskich jesiennych stołów, jak podgrzybki, borowiki, kanie. Polacy uwielbiają grzyby, a grzybobranie przybiera rangę jesiennego sportu narodowego.

Jak suszyć grzyby?

Wielu z nas marzy o zupie grzybowej na Wigilię, jednak bardzo często, nawet w ostatnich latach, gdy mamy ciepły grudzień ciężko znaleźć grzyby tak późno. Wtedy można sięgnąć po sprawdzony sposób, czyli suszenie. Kto z nas nie pamięta suszenie ich na piecu, czy kaloryferach? Jeśli jednak nie mamy tyle miejsca w mieszkaniu i nie lubimy zapachu suszenia, możemy zrobić to w piekarniku.

Jak dobrze ususzyć grzyby w piekarniku?

Żeby dobrze ususzyć grzyby, należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Na początek powinniśmy ułożyć grzyby na papierowym ręczniku, lub gazecie, by pochłonęły one wilgoć z nich. Następnie powinniśmy grzyby oczyścić. Zróbmy to pędzelkiem, lub nożem. Następnie tym nożem pokrójmy grzyby na mniejsze kawałki. Następnie nastawmy piekarnik na termoobieg. Dzięki temu będziemy mogli suszyć bez problemu i równomiernie grzyby na trzech piętrach. Warto też delikatnie uchylić drzwi od piekarnika, by pozbyć się parującej wody.

W jakiej temperaturze najlepiej suszyć grzyby?

Najlepiej suszyć grzyby w piekarniku w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Temperatura ta nie powinna być ani mniejsza, ani większa. Zbyt wysoka temperatura może zbyt wysuszyć wierzchnią warstwę, co spowoduje, że zablokuje to odparowanie wody wewnątrz grzyba, przez co nasze zbiory mogą spleśnieć. Czas trwania suszenia takich grzybów powinien trwać około 8 godzin.

W wielu restauracjach podawane są grzyby. W tej też?

Czy warto jeść grzyby?