nz. (C/R) MARCEL KAJZER (N/B) WOJCIECH PILARSKI PSŻ Poznań

Autor: Wojciech Klepka / Cyfrasport nz. (C/R) MARCEL KAJZER (N/B) WOJCIECH PILARSKI PSŻ Poznań

Sport

Dramatyczne oświadczenie PSŻ: Czy historia odbudowy żużla w Poznaniu dobiegnie końca?

2023-09-20 17:37

W środowe popołudnie włodarze Poznańskiego Stowarzyszenia Żużla opublikowali w mediach społecznościowych poruszające oświadczenie. Klub potwierdził w nim, iż otrzymał zaproszenie do startu w rozgrywkach 1. Ligi Żużlowej w sezonie 2024, jednak z uwagi na brak porozumienia z włodarzami miasta przyszłość klubu stoi pod bardzo dużym znakiem zapytania.

PSŻ Poznań występował w tym sezonie jako beniaminek pierwszej ligi i mimo spadku, dostał zaproszenie do rywalizacji na zapleczu PGE Ekstraligi w 2024 roku. Dlaczego? Wszystko za sprawą drużyny z Niemiec - Trans MF Landshut Devils. 1 Liga Żużlowa od przyszłego sezonu będzie w posiadaniu władz Speedway Ekstraligi a tutaj wymogiem jest utworzenie spółki akcyjnej, co dla klubu z Niemiec stało się problemem nie do przejścia. Z tego powodu starty PSŻ Poznań w 1. lidze w 2024 wydawały się bardzo realne.

Niestety, tutaj pojawiają się problemy licencyjne. Już w tym sezonie PSŻ występował na swoim stadionie bez sztucznego oświetlenie, co jest wymogiem do otrzymania licencji. Był to jednak wyjątek i komisja licencyjna przymknęła na to oko. W kolejnym sezonie jednak nie ma o takich praktykach mowy.

Z tego powodu klub ze stolicy Wielkopolski spotkał się z władzami Poznania, aby porozmawiać w sprawie montażu oświetlenia na obiekcie. Rozmowy zakończyły się jednak fiaskiem, o czym poinformowano w specjalnym oświadczeniu, które prezentujemy poniżej. Mało tego, włodarze PSŻ poinformowali, że jeżeli do 15 października włodarze miasta nie zmienią swojej decyzji względem pomocy klubowi, ten przestanie istnieć.

Oświadczenie Zarządu Poznańskiego Stowarzyszenia Żużla

"Drodzy Kibice, Sponsorzy i Przyjaciele poznańskiego żużla,

poniżej pozwalamy sobie na przedstawienie aktualnej sytuacji naszego klubu:

Potwierdzamy, iż PSŻ Poznań otrzymał oficjalne zaproszenie do wzięcia udziału w przyszłorocznych rozgrywkach 1. Ligi Żużlowej. Jednak, aby taki scenariusz się sprawdził i ponownie "Skorpiony" ścigały się na tym szczeblu rozgrywkowym, jednym z koniecznych wymogów stawianych przez organizatora rozgrywek jest posiadanie stałego sztucznego oświetlenia. Zaznaczamy, iż tylko dzięki uprzejmości i wyrozumiałości Głównej Komisji Sportu Żużlowego w sezonie 2023 mogliśmy rozgrywać pierwszoligowe mecze na naszym obiekcie, nie spełniając tego wymogu.

Kierując się dalszą chęcią rozwoju sportu żużlowego w Poznaniu, zarząd klubu w dniu dzisiejszym spotkał się z przedstawicielami władz miasta, aby po raz kolejny poruszyć temat budowy sztucznego oświetlenia na stadionie przy ulicy Warmińskiej.

Niestety, spotkanie nie przyniosło spodziewanych efektów i wszystko wskazuje na to, iż do rozpoczęcia sezonu 2024 nie ma większych szans, aby powstało wymagane oświetlenie i tym samym zespół spełniał regulaminowy wymóg pozwalający mu na start w pierwszoligowych rozgrywkach.

W powstałej sytuacji, jako Zarząd klubu, wyrażamy daleko idące ubolewanie i oświadczamy, iż nie widzimy sensu w powstałych okolicznościach na dalsze angażowanie się w popularyzację sportu żużlowego w stolicy Wielkopolski.

Tym samym, jeśli do dnia 15 października bieżącego roku nie otrzymamy od władz miasta jednoznacznego zobowiązania regulującego kwestię sztucznego oświetlenia, obecny zarząd klubu poda się dymisji i tym samym krótka historia odbudowy żużla w Poznaniu dobiegnie końca.

Z poważaniem,

Przedstawiciele Zarządu PSŻ Poznań

Masz dla nas ciekawy temat lub wystrzałową nowinę? Napisz do nas na adres [email protected]. Czekamy na zdjęcia, filmy i gorące newsy z Waszej okolicy!