Jak przygotować najlepszy świąteczny sernik?

i

Autor: Shutterstock Sernik to ciasto, które nie znosi składników złej jakości

Gastronomia

Chcesz by twój sernik był zawsze puszysty? Magda Gessler radzi co zrobić

Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast w okresie bożonarodzeniowym. Wbrew pozorom, jest to wymagający wypiek. Dodatkowo nie zawsze wyrośnie lub upadnie zaraz po upieczeniu. Co zrobić, by sernik zawsze był puszysty, jak z cukierni? Z pomocą nadchodzi Magda Gessler!

Polacy uwielbiają sernik, dlatego zawsze wypieka się go przed świętami. Dodajmy do tego piernik oraz makowiec i tym samym otrzymujemy obowiązkowe ciasta na świątecznym stole. Najtrudniejszym etapem podczas wypieku sernika jest pieczenie, podczas którego zastanawiamy się, czy tym razem ciasto upadnie, a może jednak się uda? Magda Gessler ma na to bardzo prosty patent!

Magda Gessler to znana restauratorka, prowadząca program "Kuchenne rewolucje". Celebrytki nie trzeba przedstawiać, ale z pewnością warto publikować jej ciekawe wskazówki kulinarne.

Restauratorka zdradziła co zrobić, by sernik zawsze był puszysty. Jej sekret tkwi w stopniowym dodawaniu składników oraz odpowiednim ubiciu białek. Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej puszyste i nie opada od razu po wyciągnięciu z piekarnika - informuje serwis pysznosci.pl. Ten znany serwis kulinarny podaje przepis na sernik według Magdy Gessler.

Sernik Magdy Gessler - przepis

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu,
  • 300 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 2 laski wanilii,
  • skórka pomarańczowa,
  • łyżka śmietany,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • rodzynki (można, ale nie trzeba).

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Posiekaj masło nożem, dodaj przesianą przez sitko mąkę, cukier i szczyptę soli. Wbij też żółtka i zagnieć ciasto. Masę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Ciastem wyklej dno tortownicy i je ponakłuwaj. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
  4. Przygotuj masę serową. Masło posiekaj nożem i dodaj do niego cukier. Utrzyj na gładką masę.
  5. Białka oddziel od żółtek. Te drugie wlej do masy maślanej. Dodaj też miąższ waniliowy oraz twaróg. Na samym końcu dodaj mąkę. Wszystko razem zmiksuj.
  6. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy na sernik. W tym momencie możesz dorzucić też dodatki w stylu rodzynek czy skórki pomarańczowej.
  7. Masę serową wlej na podpieczony spód. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.
  8. Kiedy się sernik upiecze, nie wyciągaj go od razu. Poczekaj, aż ostygnie. Od razu po tym polej ciasto polewą.
Sernik po wiedeńsku na Boże Narodzenie