Wataha szakali grasuje pod Olsztynem. Mogły zaatakować dziecko

2022-09-22 11:57
Wataha szakali grasuje pod Olsztynem. Mogły zaatakować dziecko
Autor: pixabay.com - zdjęcie ilustracyjne Wataha szakali grasuje pod Olsztynem. Mogły zaatakować dziecko

Wataha drapieżnych zwierząt grasuje w okolicach Biskupca pod Olsztynem. To najprawdopodobniej szakale złociste. W związku z tym, że nie są objęte ochroną, leśnicy myślą nad ich odstrzałem.

Szakale grasują w okolicach Biskupca pod Olsztynem

O sprawie poinformowała "Gazeta Wyborcza". W ostatnich dniach mieszkańcy okolic Biskupca pod Olsztynem zaobserwowali groźne drapieżniki. Na watahę na drodze natknęło się także dziecko.

– W tej sprawie otrzymaliśmy niedawno zgłoszenie. Na swojej drodze na drapieżników natknęło się dziecko. Nie wiadomo, jak by się to spotkanie zakończyło, ale na szczęście w tym momencie przejeżdżał samochód, którego kierowca zabrał wystraszoną osobę – poinformowała "Wyborczą" straż miejska w Biskupcu. – Wszystko jednak wskazuje, że są to szakale. Te zwierzęta są o tyle groźne, że na dodatek zebrały się w watahę. W grę wchodzi obecność sześciu osobników – dodał strażnik miejski.

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z 31 lipca 2017 r., w Polsce od 1 sierpnia 2019 r. można polować na szakala złocistego. Strażnicy zgłosili w związku z tym sprawę lokalnym myśliwym. Zwierzęta najprawdopodobniej zostaną odstrzelone.

Szakal złocisty pojawił się w Polsce w 2015 roku

Szakal złocisty to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny psowatych, rodzaju wilków. Występuje w południowo-wschodniej Europie i południowej Azji do Mjanmy. Jest największym szakalem i jedynym występującym poza obszarem Afryki. W Polsce pojedyncze osobniki zostały zaobserwowane i sfotografowane wiosną 2015 r. Miało to miejsce w dolinie Biebrzy oraz w pobliżu Białej Podlaskiej. Pomimo że nie ma powszechnie przyjętego wyjaśnienia ekspansywności populacji szakala w Europie, przyjmuje się, że wpływ na nią ma zmiana klimatu i zmiana użytkowania terenu.

Szakal złocisty ma złote, krótkie, szorstkie futro. Zakres jego barwy jest pomiędzy złotym a jasnożółtym kolorem, przechodzącym w kolor brązowy na końcach kończyn.

Czaszka szakala złocistego jest podobna w kształcie bardziej do czaszki kojota i wilka szarego niż do czaszek innych szakali. Samice oznaczają swój rejon za pomocą gruczołów zapachowych. Gruczoły te znajdują się na pysku i odbycie w pobliżu narządów płciowych.

Szakal złocisty osiąga przeciętnie 70–105 cm długości, z kolei długość ogona 25 cm. Wysokość mieści się w granicach 38–50 cm w kłębie. Samce ważą 7–15 kg przeciętnie 15% większe od samic. Żyje 7-9 lat na wolności, ale może dożyć nawet 16 lat w niewoli.

Olsztyn. Wandale podłożyli ogień na starówce
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE