Jak dawniej święcono pokarmy? Jaka jest symbolika wielkanocnego koszyczka?

i

Autor: zdjęcie ilustracyjne, Pixabay/JillWellington

Wielkanoc 2024

Jak dawniej święcono pokarmy? Jaka jest symbolika wielkanocnego koszyczka?

2024-03-30 15:25

To był czas radości, obfitości i wierzeń. W Wielkanoc, dawniej jedzono tylko to, co było poświęcone. Do dużych koszy gospodynie wkładały nawet 60 jaj, wypieczone chleby, pierogi z kaszą, placki na słodko, mięsiwo i suszone sery. Poszczególne pokarmy miał też swoje znaczenie.

Jare Gody w Lublinie. Pożegnali zimę słowiańskim topieniem marzanny

- Chrzan starano się umieścić w koszu w całości, po to, aby można było podczas takiego śniadania wielkanocnego zastosować jedną z takich metod na przeciwdziałanie bólowi zębów, a więc należało ugryźć ten korzeń chrzanu - mówi Agata Kusto z Muzeum Wsi Lubelskiej. - Oczywiście sól, która utożsamiała symbolikę chrześcijańską, czyli chrześcijanie jako sól ziemi i też sól, która przeciwdziała zepsuciu, nadaje smak. Ta symbolika jest bardzo szeroka. Jajko jest takim najbardziej istotnym symbolem, ponieważ odwołuje się też do takiej symboliki kosmicznej, do początku świata, do tego, co wiąże się z początkiem tego co nas otacza, czyli natura, wiosna.

​Pokarmy święciło się często przy kapliczce, czy przydrożnym krzyżu.