Co można zrobić z pigwy? Sprawdź najlepsze przepisy

2022-10-07 11:01
Przetwory z pigwy
Autor: fot. Katana / Pexels

Jeśli zastanawiacie się co zrobić z kwaśnymi owocami pigwy, to w naszym artykule znajdziecie odpowiedź. Pigwę zalicza się jest do najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie. W starożytności była uznawana za afrodyzjak, i to już wtedy doceniono jej wartości smakowe i lecznicze. Sprawdźcie, jak przygotować nalewkę, syrop i dżem z pigwy.

Co można zrobić z pigwy?

Dojrzałe owoce pigwy mają cytrynowożółtą barwę oraz bardzo przyjemny aromat, który wielu osobom przypomina zapach pomarańczy i ananasa. Owoce pokryte są gęstymi włoskami, które w trakcie dojrzewania ulegają starciu. Chociaż najwięcej pigwy uprawia się w basenie morza Śródziemnego i Czarnego, to obecnie ten owoc zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Najczęściej drzewa pigwy na własne potrzeby sadzą ogrodnicy w przydomowych ogrodach.

Chociaż surowa pigwa ma dosyć cierpki smak to po obróbce smakuje niesamowicie. Dlatego wiele osób wykorzystuje ją do przetworów.

  • Pigwa wspiera odporność

W okresie jesiennym skorzystać z dobroczynnych właściwości pigwy, ponieważ jedną z najczęściej wychwalanych właściwości tego owocu jest działanie wzmacniające na odporność organizmu. Pigwa także wpływa korzystnie na układ pokarmowy (wspomaga wytwarzanie soków trawiennych) i odporność (zawiera witaminy B1, B2 oraz C). Zawiera też antyoksydanty, które korzystnie wpływają na redukcję stanu zapalnego i ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym.

Najczęściej syropy i napary z pigwy stosowane są podczas spadku odporności organizmu, zaburzeniach trawienia i jako wsparcie przy przeziębieniu i grypie.

Jak wzmacniać odporność dziecka?

Najlepsze przepisy na syrop, nalewkę i dżem z pigwy

Warto wiedzieć, że pigwa pospolita bardzo szybko brązowieje po rozdrobnieniu. Dlatego warto przygotowywać ją w mniejszych ilościach. Dojrzałe owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo ze względu na cierpki smak. Wzmacniający odporność syrop z pigwy, to obecnie jeden z najchętniej wybieranych pigwowych produktów. W sklepach kosztują około 25-40 złotych za litr. Ale zdecydowanie polecamy zrobić je samemu, bo jest to bardzo proste. Poniżej znajdziecie najpopularniejsze przepisy na przetwory z pigwy.

  • Dżem z pigwy

Do przygotowania dżemu będziemy potrzebować: 2 kg pigwy, 50 mililitrów soku z cytryny, 1kg cukru, 0,5 szklanki wody. Owoce pigwy umyj, obierz i usuń pestki, a następnie pokrój na małe kawałki. Tak przygotowane owoce wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sok z cytryny i duś, aż do momentu uzyskania miękkości. Następnie dodaj cukier i gotuj do całkowitego rozpuszczenia. Wyparzone słoiki napełnij dżemem, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.

  • Syrop z pigwy

Owoce należy umyć i osuszyć. Następnie wyciąć z nich pestki i gniazda nasienne, a następnie pokroić owoce w niewielką kostkę. Pokrojone owoce przesypać do słoika i zasypać cukrem. Na 1 szklankę pokrojonych owoców dajemy 1 szklankę cukru. Mieszankę odstawić na 2 dni, pamiętając, jednak o codziennym mieszaniu (lub potrząsaniu słoikiem) rano i wieczorem. Po dwóch dniach syrop z pigwy jest gotowy do spożycia i można go pasteryzować.

  • Nalewka z pigwy

Na początku postępujemy tak jak podczas przygotowywania syropu. Na 2 kg owoców pigwy będziemy potrzebować 1 l. spirytusu (70%) i 1 kg cukru. Do osuszonego słoja przekładamy pokrojoną drobno pigwę i zasypujemy cukrem. Po około 2 tygodniach należy przefiltrować sok i dodać do niego spirytus. Odstawiamy mieszankę na miesiąc, po czym ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek.

Warto pamiętać, że kieliszek nalewki z pigwy można podać w celach poprawy trawienia oraz przy przeziębieniach. Pamiętajmy jednak, że większa jej ilość z pewnością nie przysłuży się naszemu zdrowiu.

Nasi Partnerzy polecają
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE