Włosi wybrali najlepsze pizzerie w Europie

i

Autor: pixabay.com

Ranking

Włosi wybrali najlepsze pizzerie w Europie. Na liście „50 Top Pizza” znalazł się lokal z Pabianic!

2023-05-26 15:25

Trzy polskie pizzerie znalazły się w tegorocznym rankingu 50 najlepszych pizzerii w Europie, opublikowanym przez prestiżowy włoski przewodnik „50 Top Pizza”. Wśród wyróżnionych pizzerii znalazły się lokale z Gdańska, Warszawy i Pabianic. Sprawdźcie, gdzie - według Włochów - zjecie najlepszą pizzę.

Prestiżowy włoski magazyn „50 Top Pizza” opublikował coroczny ranking najlepszych pizzerii w Europie. W tegorocznym zestawieniu znalazły się aż trzy restauracje z Polski. Najwyżej, bo na 34. miejscu sklasyfikowana została pizzeria „Ostro” z Gdańska. W gdańskim lokalu włoskich recenzentów urzekły zwłaszcza Capricciosa i Diavola oraz pizza z gruszkami i gorgonzolą. Na 38. miejscu znalazła się warszawska pizzeria „Ciao a Tutti”, a na pozycji 46. - „Zielona Górka” z Pabianic pod Łodzią, która została określona mianem „prawdziwej ambasady neapolitańskiej tradycji”.

Najlepszą pizzerią w Europie (poza Włochami) w 2023 roku uznana została „Sartoria Panatieri” z Barcelony. Kolejne miejsca na podium zajęły: restauracja „Bæst” z Kopenhagi oraz „50 Kalò” z Londynu.

Najlepsze pizzerie w Europie według „50 Top Pizza”:

1. „Sartoria Panatieri” – Barcelona (Hiszpania)

2. „Bæst” – Kopenhaga (Dania)

3. „50 Kalò” – Londyn (Wielka Brytania)

4. „Via Toledo Enopizzeria” – Wiedeń (Austria)

5. „Pizza Zulù” - Fürth (Niemcy)

6. „Fratelli Figurato” – Madryt (Hiszpania)

7. „Forza” – Helsinki (Finlandia)

8. „Napoli On The Road” – London (Wielka Brytania)

9. „Nnea” – Amsterdam (Holandia)

10. „La Balmesina” – Barcelona (Hiszpania)

34. „Ostro” – Gdańsk

38. „Ciao A Tutti” – Warszawa

46. „Zielona Górka” – Pabianice

„50 Top Pizza” to coroczny plebiscyt, w którym jurorzy z Włoch wybierają restauracje serwujące najlepsze pizze. Ranking jest tworzony oddzielnie dla różnych regionów świata. Europejskie zestawienie nie obejmuje lokali z Włoch – włoskie pizzerie są klasyfikowane w oddzielnym rankingu.

Jak powstaje mistrzowska pizza? Wojciech Madyś | Tak trzeba żyć #21 Eska Rock