Tłusty czwartek 2023 w Łodzi. Cukiernicy szykują się na święto łasuchów. Zobacz, jak powstają pączki [ZDJĘCIA]

2023-02-16 8:30

Z różą czy powidłami śliwkowymi? a może z pomarańczowa skórką? Dziś tłusty czwartek. Tradycyjnie od rana po pączki ustawiają się długie kolejki, ale w tym roku pewnie kupimy ich mniej.

- Ceny są wyższe bo wszystko poszło w górę, a to będzie miało przełożenie na ilość zjedzonych pączków - mówi znany łódzki cukiernik Robert Dybalski. - W zeszłym roku płaciliśmy za mąkę 1,40, w tym roku cena to 2,50. Zdrożały gaz, prąd, jeżeli mówimy o 200 zł za mWh a było 47 zł, a pączek w zeszłym roku był po 3-3,20 zł, a w tym roku po 4 zł.

Tłusty czwartek w Łodzi. Jak powstają pączki?

Choć wszyscy - zarówno cukiernicy, jak i klienci - dostali w ostatnich miesiącach po kieszeni, produkcja pączków w nocy ze środy na czwartek (15-16 lutego) szła w cukierni pana Roberta pełną parą.

Widać jednak pewne różnice w porównaniu z poprzednimi latami.

W tłusty czwartek w łódzkich cukierniach pakowano zwykle po 10 pączków, w tym roku są mniejsze pudełka w których jest 6 pączków.

Tłusty czwartek 2023. Wszyscy szukają oszczędności

Mniejsze zamówienia złożyły firmy i instytucje, które zwykle kupowały duże ilości pączków.

- Firmy zamówiły, ale to jest jedna trzecia tego, co normalnie zamawiały - mówi Dybalski. - Widać, że szukają oszczędności, tną koszty.

W Łodzi wiele cukierni się zamknęło, bo nie były w stanie wytrzymać wysokich kosztów utrzymania.

Tak powstają pączki na tłusty czwartek
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE