Tłusty czwartek 2023 w Łodzi. Cukiernicy szykują się na święto łasuchów. Zobacz, jak powstają pączki [ZDJĘCIA]

2023-02-16 8:30

Z różą czy powidłami śliwkowymi? a może z pomarańczowa skórką? Dziś tłusty czwartek. Tradycyjnie od rana po pączki ustawiają się długie kolejki, ale w tym roku pewnie kupimy ich mniej.

- Ceny są wyższe bo wszystko poszło w górę, a to będzie miało przełożenie na ilość zjedzonych pączków - mówi znany łódzki cukiernik Robert Dybalski. - W zeszłym roku płaciliśmy za mąkę 1,40, w tym roku cena to 2,50. Zdrożały gaz, prąd, jeżeli mówimy o 200 zł za mWh a było 47 zł, a pączek w zeszłym roku był po 3-3,20 zł, a w tym roku po 4 zł.

Tłusty czwartek w Łodzi. Jak powstają pączki?

Choć wszyscy - zarówno cukiernicy, jak i klienci - dostali w ostatnich miesiącach po kieszeni, produkcja pączków w nocy ze środy na czwartek (15-16 lutego) szła w cukierni pana Roberta pełną parą.

Widać jednak pewne różnice w porównaniu z poprzednimi latami.

W tłusty czwartek w łódzkich cukierniach pakowano zwykle po 10 pączków, w tym roku są mniejsze pudełka w których jest 6 pączków.

Tłusty czwartek 2023. Wszyscy szukają oszczędności

Mniejsze zamówienia złożyły firmy i instytucje, które zwykle kupowały duże ilości pączków.

- Firmy zamówiły, ale to jest jedna trzecia tego, co normalnie zamawiały - mówi Dybalski. - Widać, że szukają oszczędności, tną koszty.

W Łodzi wiele cukierni się zamknęło, bo nie były w stanie wytrzymać wysokich kosztów utrzymania.

Tak powstają pączki na tłusty czwartek