Te owoce i warzywa są najbardziej skażone pestycydami

i

Autor: pixabay

Zdrowie

Te owoce i warzywa są najbardziej skażone pestycydami. Lista jest długa

2024-03-05 21:40

Wyprodukowanie warzyw i owoców dla 8 miliardów ludzi bez użycia pestycydów byłoby niemożliwe. To sprawia, że na wielu produktach dostępnych w sklepach znajdują się pozostałości różnych chemikaliów. Które warzywa i owoce są najbardziej skażone?

Pestycydy na owocach i warzywach. Gdzie jest ich najwięcej?

Nie da się wyprodukować warzyw i owoców dla wszystkich ludzi żyjących na Ziemi bez używania środków ochrony roślin. Producenci dodają różne substancje, których zadaniem jest zwiększenie plonów i zabezpieczenie rośliny przed chorobami. To sprawia, że konsumenci kupują w sklepach różne produkty, na których znajdują się pozostałości pestycydów.

Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, w ramach tzw. monitoringu żywności, co roku sprawdzają, na których owocach i warzywach jest najwięcej pestycydów. Jak wynika z ostatniego raportu opublikowanego na początku 2024 roku, eksperci przebadali 3759 próbek żywności na obecność łącznie 477 pozostałości pestycydów. Co się okazało?

- W 1613 próbkach (42,91%) nie stwierdzono pozostałości żadnego pestycydu. W 1923 próbkach (51,16%) stwierdzono obecność pozostałości co najmniej jednego pestycydu na poziomie nie przekraczającym odpowiedniej wartości NDP. W 223 próbkach (5,93%) stwierdzono przekroczenie wartości NDP dla co najmniej jednego pestycydu (…) Za niezgodne uznano 137 próbek (3,64%) – podaje Zakład Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH – PIB.

Te owoce i warzywa są najbardziej skażone

Najczęściej wykrywanymi pestycydami były fungicydy: boskalid, azoksystrobina, fluopiram, fludioksonil, ditiokarbaminiany oraz insektycyd acetamipryd, a także jon bromkowy. Z kolei produktami, w których stwierdzano największą liczbę pozostałości w przeliczeniu na próbkę były:

  • grejpfruty (w tym pomelo),
  • winogrona,
  • truskawki,
  • banany,
  • rukola.

Największą liczbę pozostałości różnych pestycydów stwierdzono w:

  • winogronach,
  • pomidorach,
  • truskawkach,
  • herbacie,
  • ogórkach,
  • papryce.

Jak podkreśla jednak NIZP PZH – PIB, na tej podstawie nie można jednak wyciągać wniosku, że powyższe produkty stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia.

Zimowy comfort food z całego świata. To jedzą ludzie na poprawę nastroju

W formie 24: owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami