ziemniaki

i

Autor: Pexels

Ta roślina ma działanie antybakteryjne. Dodaj ją do ziemniaków, by wzmocnić odporność

2023-01-21 9:55

Kto nie lubi ziemniaków. Można z nich zrobić naprawdę pyszne potrawy, zaczynając od uwielbianych frytek, przez pieczone ziemniaki, placki ziemniaczane czy kopytka. Pasują do nich przeróżne potrawy. Są jednak też takie, które po dodaniu spowodują dużo dobrego dla naszego zdrowia. Sprawdźcie czym wzmocnimy odporność.

Tymianek- roślina o wyjątkowych właściwościach

Tymianek jest jednym z najczęściej używanych ziół w kuchni. Niewątpliwie jest również bardzo zdrowy. W swoim składzie ma witaminy A, C oraz B- ważne składniki mineralne, w tym potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo czy cynk. Jak się więc okazuje, ma wiele właściwości leczniczych.

Dodawany do potraw czy podawany w formie naparu, pozwoli wzmocnić barierę ochronną organizmu. Ma doskonałe działanie dezynfekujące i rozgrzewające. Pomoże pozbyć się wszelkich problemach związanych z infekcją górnych dróg oddechowych, zwłaszcza kiedy dolega nam kaszel i ból gardła.

Poza tym, tymianek ma działanie bakteriobójcze. Według licznych badań, pozyskiwany z ziela tymianku olejek eteryczny jest skuteczny przeciw opornym szczepom bakterii, które są częstą przyczyną zatruć pokarmowych. Roślina ma też bardzo silne działanie grzybobójcze, pomaga więc w walce z grzybicą. Jest doskonały na walkę z trądzikiem, dzięki funkcji przeciwzapalnej i dezynfekującej.

Do czego pasuje tymianek?

Tymianek to zdecydowanie jedna z "gwiazd" w kuchni. Najczęściej jednak jest wykorzystywany do potraw mięsnych. Znakomicie komponuje się z jagnięciną, cielęciną, drobiem i wołowiną. Doskonały jest też do dań rybnych, zup, sosów, gulaszów, pizzy czy serów.

Co ciekawe, tymianek nadaje się nie tylko do dań wytrawnych. Warto dodać go do deserów. Dzięki temu smak będzie idealnie podkręcony.

Mieszkańcy wyprodukują żywność na korytarzu swojego bloku. Wyjątkowy projekt SmartFood