Smaczny pasztet z soczewicy

i

Autor: Shutterstock Pasztet z czerwonej soczewicy to pyszna propozycja nie tylko od święta. 

Boże Narodzenie

Przepis na wegański pasztet na święta. Zasmakuje nawet miłośnikom mięsa

2023-12-30 17:18

Pasztet to kolejna - obok pierogów i bigosu - potrwa, której nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie mięsnego pasztetu wymaga czasu i umiejętności. Dlatego postanowiliśmy zaserwować wam przepis na wegański pasztet. Nie dość, że jego przyrządzanie jest bardzo proste, to dodatkowo przypadnie do gustu nawet miłośnikom mięsa.

Wegański pasztet na święta Boże Narodzenia

Szukając receptury na pasztet wegański, nie sposób nie trafić na przepisy Marty Dymek, autorki książek kulinarnych i bloga „Jadłonomia”. Prowadzony przez Martę blog miesięcznie zalicza ponad milion odwiedzin i od lat jest wymieniany jako najbardziej wpływowy polski blog kulinarny, a w 2013 otrzymał nagrodę Blog Roku. Pierwsza książka kulinarna Marty sprzedała się w ponad 250 tysiącach egzemplarzy i doczekała się sześciu dodruków. Kolejna wyczerpała nakład w 10 dni i została przetłumaczona na język niemiecki. O sukcesach Marty Dymek można by jeszcze długo pisać, ale przejdźmy do sedna. Wykonanie wegańskiego pasztetu według przepisu z bloga „Jadłonomia” również wam zagwarantuje kulinarny sukces, o czym świadczą setki pozytywnych komentarzy. 

Poznajcie przepis na pasztet soczewicowy ze śliwką

Przygotowanie pasztetu zajmie wam jedynie 20 minut, ale do tego trzeba doliczyć około 45 minut na pieczenie. Będziecie potrzebować następujących składników:

  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1 ziarno jałowca
  • olej
  • 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
  • 100 ml oleju
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • 10 suszonych śliwek
  • do tego keksówka o wymiarach mniej więcej 20 na 11 cm.

Przygotowywanie rozpoczynacie od pokrojenia cebuli w kostkę. Następnie na patelni rozgrzewacie olej i wrzucacie cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, goździki i jałowiec. Smażycie do momentu, kiedy cebula się zeszkli. Wtedy wyjmujecie przyprawy. Następnie dodajecie cebulę do ugotowanych wcześniej soczewicy i kaszy jaglanej, a następnie dodajecie olej, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie blendujecie na gładką masę. W razie potrzeby możecie jeszcze doprawić pasztet solą i pieprzem.

Masę przekładacie do wysmarowanej olejem keksówki, ale nie całą - wystarczą ⅔. W masę wciskacie śliwki w taki sposób, żeby nie było między nimi przerw. Następnie wylewacie resztę masy. Keksówkę wkładacie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczecie przez 40-45 minut. Po wystudzeniu wyjmujecie pasztet z foremki.

Świąteczne przesądy, o których nie miałeś pojęcia! Sprawdź, jak uniknąć pecha

Czadoman apeluje: „Święta Bożego Narodzenia to nie prezenty i galeria handlowa”