Żurek z butelki

i

Autor: Shutterstock Żurek na gotowym zakwasie z butelki wychodzi bardzo smaczny.

Wielkanoc

Katarzyna Bosacka radzi, jak wybrać gotowy żurek na Wielkanoc. Na to musisz uważać

2024-03-31 10:48

Nie każdy ma czas na samodzielne przygotowywanie świątecznych potraw, a ugotowanie żurku potrafi zająć długie godziny. Doskonale zdają sobie z tego sprawę producenci, dlatego w sklepach mamy naprawdę duży wybór gotowych produktów. Który żurek warto wybrać, żeby jak najbardziej przypominał ten domowy? Katarzyna Bosacka przeanalizowała dostępne w sklepach produkty i wybrała najlepszy.

Gotowy żurek. Który wybrać?

Samodzielnie przygotowanie żuru nie należy do prostych zadań. Zupę gotuje się wedle różnych receptur. W przepisach często zacierają się różnice pomiędzy barszczem białym a żurkiem. No i najważniejsze, trudno uzyskać odpowiedni smak. Zupa często jest zbyt kwaśna. Do tego nie każdy ma czas na samodzielne przygotowywanie żurku na domowym zakwasie. Z pomocą przychodzą gotowe produkty, ale wybranie tego odpowiedniego może być problematyczne.

Gotowy żurek ze sklepu pod lupą Bosackiej

Katarzyna Bosacka, dziennikarska specjalizująca się w zdrowej żywności oraz sprawach konsumenckich, przeanalizowała produkty dostępne w sklepach i wybrała najlepszy żurek

- Mam dla Was zaktualizowane zestawienie składów gotowych żurków dostępnych w sklepach. Część z nich to produkty, które wystarczy przelać do garnka i podgrzać. Są tu też zakwasy, które dodajemy do wody czy bulionu i doprawiamy wedle uznania. Znalazła się również zupa instant i mrożona - pisze Katarzyna Bosacka w swoich mediach społecznościowych. 

Jak podkreśla, kluczowe znaczenie ma skład gotowych produktów.

- Kupując gotowe żurki, zwracajmy uwagę na to, żeby nie miały w składzie wzmacniaczy smaku, oleju palmowego, barwników, aromatów czy konserwantów. Dobrze, aby taki produkt miał sporo zakwasu, a nie np. kilka % jak w niektórych produktach - zaznacza Bosacka. - Zwracajmy uwagę na zawartość soli, niektóre gotowce mają jej naprawdę sporo, a jako, że wielu Polaków ma problemy z nadciśnieniem powinniśmy na tę sól uważać. W niektórych produktach znajduje się też tłuszcz wieprzowy, który jest tak naprawdę zbędny, bo dostarcza nam tylko tłuszcz, a mięso i tak jest w tych produktach. Z kolei jeżeli wybieramy sam zakwas, to jego skład powinien być jak najkrótszy – woda, mąka i ewentualnie przyprawy. Tyle. Niestety wielu producentów dodaje jeszcze sztuczne aromaty i konserwanty – np. sorbinian potasu.

Oto zestawienie najlepszych, zdaniem Katarzyny Bosackiej, gotowych zup wraz z wyszczególnieniem ich zawartości.

Gotowy żurek nr 1

i

Autor: Facebook/Katarzyna Bosacka
Gotowy żurek nr 2

i

Autor: Facebook/Katarzyna Bosacka
Gotowy żurek nr 3

i

Autor: Facebook/Katarzyna Bosacka
Gotowy żurek nr 4

i

Autor: Facebook/Katarzyna Bosacka
Gotowy żurek na 5

i

Autor: Facebook/Katarzyna Bosacka
Polska Wiklina najlepsza na wielkanocne koszyki