Bosacka nie dodaje groszku z puszki do sałatki jarzynowej. Ma swój przepis

i

Autor: Freepik, Wikipedia

Wielkanoc

Bosacka nie dodaje groszku z puszki do sałatki jarzynowej. Ma swój przepis

2024-04-04 16:53

Już niedługo Wielkanoc. Niemal w każdym polskim domu na stole zagości królowa polskich sałatek, czyli jarzynowa. Teoretycznie bardzo prosta w przygotowaniu, w praktyce wykonywana na setki sposobów. Poznajcie wyjątkowy przepis Katarzyny Bosackiej.

Sałatka jarzynowa obowiązkowa na Wielkanoc 

Polacy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez sałatki jarzynowej. Potwierdzają to badania. Królową sałatek przyrządza na Wielkanoc ponad 58 proc. Polaków. Jak wynika z badania "Tradycje Wielkanocne" jarzynowa wygrywa nawet z żurkiem na zakwasie z białą kiełbasą, na który stawia 51 proc. badanych. Przepis na sałatkę warzywną teoretycznie jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić ugotowane jarzyny i jajka, dodać posiekane ogórki kiszone i zielony groszek, a całość wymieszać z majonezem. W praktyce jednak każdy ma swój sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową. Są wersje z kukurydzą, grzybami, cebulą lub porem, a na temat najlepszego majonezu powstały już setki publikacji.

Bosacka nie dodaje groszku z puszki do sałatki jarzynowej

Ciekawy przepis na królową sałatek ma Katarzyna Bosacka. Dziennikarka specjalizująca się w zdrowym odżywianiu przyrządza ją z pieczonych warzyw i groszku z mrożonki.

- W sałatce jarzynowej bardzo ważny jest smak, dlatego ja upiekłam warzywa. One wtedy nie oddają swojego smaku ani do wody, ani do żadnego rosołu – mówi Bosacka w jednym z odcinków na swoim kanale na YouTube. - Do sałatki używamy też groszku mrożonego. Dlaczego? Dlatego, że groszek mrożony nie ma żadnych dodatków – nie ma soli, cukru, błękitu brylantowego i nie jest zanurzony brei wodnej, w której traci kolor, aromat i smak.

Cały przepis znajdziecie poniżej.

Co jedzą ludzie na poprawę humoru? To najpopularniejsze dania z całego świata. Zobaczcie galerię

Co jest zdrowe? Katarzyna Bosacka