Sałatka królewska

i

Autor: Pixabay

Wielkanoc

Ta sałatka to prawdziwy hit na Wielkanoc. Dzięki niej szybko zapomnisz o jarzynowej

2024-03-29 17:04

Podczas Świąt Wielkanocnych na stołach oprócz jajek, królują także różnego rodzaju sałatki. Faworytem wielu Polaków jest rzecz jasna jarzynowa, jednak istnieje też kilka alternatyw, które z powodzeniem ją zastąpią. A jeśli dodamy do tego, że przepis jest naprawdę prosty, to mamy obraz sałatki idealnej!

To prawdziwy hit na Wielkanoc 2024. Ta sałatka podbije serca gości!

Wielkanoc 2024 zbliża się wielkimi krokami. W wielu domach przygotowania kulinarne do Świąt Wielkanocnych ruszyły już pełną parą. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez różnego rodzaju sałatek. Większość Polaków szczególnie ceni sobie "jarzynówkę", jednak my mamy dla was świetną alternatywę, która wniesie powiew świeżości w świąteczne menu.

Sałatka królewska to świetna propozycja na Wielkanoc 2024 dla osób, którym nieco przejadła się już "jarzynówka". Przysmak ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, dzięki czemu nie będziemy musieli w kuchni spędzić mnóstwo czasu, aby przygotować dla najbliższych pyszną przekąskę. Sałatka królewska dzięki serowi żółtemu i ananasowi znacząco różni się smakiem od jarzynowej, ale gwarantujemy, że wasi goście momentalnie pochłoną ją ze świątecznych stołów.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki królewskiej:

  • 500 g wędliny z indyka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • biała część jednego pora
  • puszka ananasa
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 marchewki
  • 100 g sera żółtego - najlepiej edamskiego
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz wedle uznania
  • opcjonalnie seler konserwowy

Wielkanoc 2024. Jak przygotować sałatkę królewską?

Przepis na przygotowanie sałatki królewskiej jest banalnie prosty. Najpierw należy ugotować na twardo trzy jajka. Następnie sugerujemy zetrzeć je na tarce oraz dodać pokrojoną wędlinę i ogórki. Później można dodać odsączone z zalewy kukurydzę, ananasa i seler. Całość przełożyć do miski, a następnie można dodać ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchew. Na sam koniec wystarczy doprawić wszystkie składniki solą i pieprzem oraz dodać trzy łyżki majonezu. Później całość powinna schłodzić się w lodówce, najlepiej na całą noc i gotowe! Prawda, że to proste? A jakie pyszne!

Tych rzeczy lepiej nie robić w Wielkanoc. Kościół ma jasne stanowisko na ten temat

13. Krakowski Festiwal Komiksu. Fani powieści graficznych dopisali