Pod żadnym pozorem nie jedz tych owoców z pestkami. Możesz się poważnie rozchorować
Truskawki, maliny, a także czereśnie to prawdziwe skarby lata. O ile jedzenie pierwszych dwóch nie sprawia trudności, tak czereśnie - gdy nie mamy pod ręką serwetki, by kulturalnie wypluć pestki - nie są najłatwiejsze do konsumpcji. Dlatego właśnie niektórzy, jeśli nie mają jak pozbyć się pestki, połykają ją razem z owocem. Okazuje się, że to kolosalny błąd. O ile czereśnie są jednymi z najzdrowszych owoców, ponieważ posiadają takie witaminy, jak między A, C, K, B6, E, tiaminę, kwas foliowy, ryboflawinę czy niacynę, to niewiele osób wie, że ich pestki są trujące.
Polecany artykuł:
Dlaczego nie powinno się połykać, a co gorsza rozgryzać pestek czereśni?
W pestkach czereśni znajduje się amigdalina, która w wyniku rozkładu w przewodzie pokarmowym przekształca się w cyjanowodór, czyli substancję niezwykle silnie toksyczną. Jeśli przyjmiemy ją w dużych dawkach, możemy odczuwać zawroty głowy czy drgawki. W skrajnych przypadkach może dojść nawet do utraty przytomności. Każdy zatem powinien pamiętać, aby jedząc czereśnie zawsze wypluwać pestki. Każdy, a szczególnie dzieci, u których dodatkowo pestka może jeszcze wywołać zadławienie. Jeśli chcemy podać małym dzieciom czereśnie, najlepiej wcześniej je wydrylujmy. Bezwzględnie należy pamiętać także o tym, że jeszcze gorsze jest rozgryzienie pestki, bowiem może ono doprowadzić nawet do śmierci.