Andrzej Pruś stracił stanowisko przewodniczącego świętokrzyskiego sejmiku

2021-12-28 7:09
Andrzej Pruś (w środku) nie jest już przewodniczącym świętokrzyskiego sejmiku
Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Polityczne trzęsienie ziemi w świętokrzyskim sejmiku. Stanowisko przewodniczącego dość nieoczekiwanie stracił Andrzej Pruś z Prawa i Sprawiedliwości. Taką decyzję radni podjęli w tajnym głosowaniu, jakie przeprowadzono podczas nadzwyczajnej sesji zwołanej na wniosek Polskiego Stronnictwa Ludowego i Platformy Obywatelskiej.

Jak się okazało, o wszystkim zdecydowały ... dwa nieważnie oddane głosy. Wszystko dlatego, że spośród 30 radnych sejmiku, w tajnym głosowaniu udział wzięło 29 radnych, ale poprawnie głos oddało 27. W praktyce oznaczało to, że do pozbawienia Andrzeja Prusia stanowiska wystarczyło 14 głosów.

- Za oddano 14 głosów, a przeciw było 13 radnych. Sejmik odwołał przewodniczącego świętokrzyskiego sejmiku - wyniki głosowania przedstawił radny Grzegorz Banaś.

Czy to oznacza, że PiS straci władzę w świętokrzyskim samorządzie? Tego jeszcze nie wiadomo. Być może przekonamy się o tym jeszcze dziś, podczas sesji budżetowej. Jej początek zaplanowano na godz. 11.

Paulo Sousa okazał się Pinokiem i siwym bajerantem. „Dezercja”! | Futbologia

Jak dobrze znasz polskie kolędy? Uzupełnij brakujące słowa [QUIZ]

Bóg się rodzi, moc truchleje: Pan niebiosów obnażony. Ogień krzepnie, blask ciemnieje, Ma granice...
Nasi Partnerzy polecają