Ziemniak królem gastronomika

2006-11-21 11:18

Ile wynosi średnia zawartość wody w ziemniaku i w którym wieku ziemniak dotarł do Europy? - odpowiedzi na te pytania znają niemal wszyscy uczniowie pilskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. W „gastronomiku” odbyło się „Święto ziemniaka”.

Ile wynosi średnia zawartość wody w ziemniaku i w którym wieku ziemniak dotarł do Europy? - odpowiedzi na te pytania znają niemal wszyscy uczniowie pilskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. W „gastronomiku” odbyło się „Święto ziemniaka”. „To już drugie tego typu święto. Wcześniej prezentowaliśmy zalety jabłka. Chcemy w ten sposób zwracać uwagę na ważne składniki naszego pożywienia, jakimi są warzywa i owoce” - mówi Adam Nowicki – nauczyciel zawodu z Zespołu Szkół Gastronomicznych. Podczas imprezy uczniowie mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę na temat ziemniaka, były też „rzuty pyrą do celu” i „rzuty pyrą na odległość”. Na najlepszych czekały nagrody, oczywiście... „ziemniaczane” - podwójne porcje frytek. „Na co dzień, niesłusznie, niedoceniamy ziemniaka jako warzywa, a jest to dobre źródło witaminy "C" i skrobii, która daje nam energię” - dodaje Adam Nowicki. Kolejnym „bohaterem” święta organizowanego przez uczniów „gastronomika” będzie gruszka.