ŚWIĘTO KOTLETA SCHABOWEGO2

2008-11-17 15:41

Nasza nowa inicjatywa. Dziś po raz pierwszy obchodzimy ten dzień.

KOTLET SCHABOWY - jedna z narodowych potraw polskich nie ma swojego święta !!!

Zmieńmy to razem ... przecież kotlet schabowy na zmianę z mielonym jemy niemal non stop.

20 października - ogłaszamy Dniem Kotleta schabowego

Oto przepisy na niecodzienne przyrządzenie schabowego przysłane przez naszych słuchaczy.

1. Panierowany w pokruszonych chipsach paprykowych zamiast w bułce tartej (przepis Darka)

2. Do bułki tartej można dodać drobno starty żółty ser (przepis Tomasza)

3. Panierowanie schabowego w płatkach kukurydzianych.

4. Schabowy w panierce z pokruszonych orzechów (przepis Michała)

5. Do bułki tartej można dodać zioła takie jak oregano i bazylię (przepis Kasi)

6. Można obtoczyć schabowego, zamiast w bułce, w drobnych grzankach (przepis Wojtka)

7. Do jajka dodaję wodę gazowaną ... wtedy panierka jest bardziej chrupiąca i puszysta (przepis Bartka)

8. Obtaczam schabowego w cieście z jajka i mąki z solą ,to dla tych co akurat nie mają w domu bułki tartej (przepis Basi)

9. Szynkę parmeńską owijamy płatem schabowego, podsmażamy na oleju a potem dusimy w słodkim winie (przepis babci Eweliny, kucharki z przedwojennego Bristolu)

10. Do jajka dodać łyżkę miodu i łyżkę musztardy, potem tradycyjnie obtoczyć w bułce (przepis Beaty)

11. Kotlety z plasterkiem sera żółtego obtaczać w jajku i bułce (przepis Sylwii)

12. W kawałek schabu zawinąć ser feta albo kozi czosnkowy, smazyć w panierce albo bez (przepis Roberta)

13. w czasie zbijania schabowego położyc na nim plaster boczku i zbić razem, aż boczek przyklei sie do schabu. Potem tradycyjnie - jajko i bułka (przepis Marty)

14.

Schabowego zostawiamy na kilka h w marynacie z sosu sojowego i ketchupu, nastepnie smażymy w tradycyjnej panierce. Kładziemy ananasa i plaster wędzonego sera i zapiekamy (przepis Marzeny)