KOTLET SCHABOWY - jedna z narodowych potraw polskich nie ma swojego święta !!! Zmieńmy to razem ... przecież kotlet schabowy na zmianę z mielonym jemy niemal non stop. 20 października - ogłaszamy Dniem Kotleta schabowego 1. Panierowany w pokruszonych chipsach paprykowych zamiast w bułce tartej (przepis Darka) 2. Do bułki tartej można dodać drobno starty żółty ser (przepis Tomasza) 3. Panierowanie schabowego w płatkach kukurydzianych. 4. Schabowy w panierce z pokruszonych orzechów (przepis Michała) 5. Do bułki tartej można dodać zioła takie jak oregano i bazylię (przepis Kasi) 6. Można obtoczyć schabowego, zamiast w bułce, w drobnych grzankach (przepis Wojtka) 7. Do jajka dodaję wodę gazowaną ... wtedy panierka jest bardziej chrupiąca i puszysta (przepis Bartka) 8. Obtaczam schabowego w cieście z jajka i mąki z solą ,to dla tych co akurat nie mają w domu bułki tartej (przepis Basi) 9. Szynkę parmeńską owijamy płatem schabowego, podsmażamy na oleju a potem dusimy w słodkim winie (przepis babci Eweliny, kucharki z przedwojennego Bristolu) 10. Do jajka dodać łyżkę miodu i łyżkę musztardy, potem tradycyjnie obtoczyć w bułce (przepis Beaty) 11. Kotlety z plasterkiem sera żółtego obtaczać w jajku i bułce (przepis Sylwii) 12. W kawałek schabu zawinąć ser feta albo kozi czosnkowy, smazyć w panierce albo bez (przepis Roberta) 13. w czasie zbijania schabowego położyc na nim plaster boczku i zbić razem, aż boczek przyklei sie do schabu. Potem tradycyjnie - jajko i bułka (przepis Marty) 14.
Oto przepisy na niecodzienne przyrządzenie schabowego przysłane przez naszych słuchaczy.
ŚWIĘTO KOTLETA SCHABOWEGO2
2008-11-17
15:41
Nasza nowa inicjatywa. Dziś po raz pierwszy obchodzimy ten dzień.