Półtorej tony grochówki przygotował dla Pilan Teatr Kulinarny z Gryfina. W niedzielę na Placu Staszica odbyło się wielkie gotowanie.
Na mieszkańcach naszego miasta wrażenie robiły nie tylko wyśmienity smak i ogromny gar, w którym przygotowano zupę, ale także ilość składników, które do jej przygotowania wykorzystano.
"Zużyliśmy 130 kilogramów grochu, 160 kilogramów ziemniaków, 60 kilogramów marchwi, 30 kilogramów pietruszki i 15 kilogramów selera. Dodaliśmy też "szczyptę" soli – 4 kilogramy, troszeczkę – 5 kilogramów – magi i pół kilograma pieprzu. Wiem, że te ilości mogą szokować, ale na nas to już nie robi większego wrażenia" - powiedział Radiu Eska Krzysztof Górski z Teatru Kulinarnego.
Teatr Kulinarny od dłuższego czasu zajmuje się serwowaniem ogromnych ilości potraw dla mieszkańców różnych miast. Jego kucharze pobili m.in rekord Guinessa przygotowując 3,5 tony zupy pomidorowej, przyrządzili też ponad półtoratonową babę ziemniaczaną.
W najbliższym czasie – 4. czerwca przygotują w Środzie Wielkopolskiej jajecznicę z sześciu tysięcy jaj, a później w Kędzierzynie Koźlu wykonają 50-metrowy szaszłyk.
Częstowanie grochówką na Placu Staszica trwało do późnego wieczora. Później kucharze zabrali się za czyszczenie gara, na które zużywają około 5 litrów płynu do mycia naczyń i 2 kilogramów proszku do czyszczenia.
(fot. Przemek Grabiński)
Półtorej tony grochówki na Placu Staszica
2006-11-21
11:18
Półtorej tony grochówki przygotował dla Pilan Teatr Kulinarny z Gryfina. W niedzielę na Placu Staszica odbyło się wielkie gotowanie.