Podrożeje pieczywo z warszawskich piekarń

2006-11-21 11:18

Za dwa - trzy tygodnie pieczywo z warszawskich piekarń będzie droższe. Wszystko dlatego, że od dziś ceny mąki podnoszą największe podwarszawskie młyny.

Już wkrótce podrożeje pieczywo. A to dlatego, że od dziś największe młyny w okolicach Warszawy podnoszą ceny mąki o ok. 10 proc. Co za tym idzie, do podobnego ruchu szykują się także stołeczni piekarze - powiedział Radiu Eska Stefan Putka - współwłaściciel jednej z warszawskich piekarń. Podwyżki należy się spodziewać za dwa - trzy tygodnie. Na razie trudno oszacować dokładną wysokość podwyżki. Prawdopodobnie będzie to około 5 proc. Czy nie da się tego uniknąć? Zdaniem Stefana Putki - raczej nie, bo w młynach są niedobory zboża. A ponieważ zmiany cen będą dotyczyć zarówno mąki pszennej jak i żytniej, zmiany w cenniku równiez obejmą wszystkie gatunki i rodzaje pieczywa.