owoce

i

Autor: pixabay, zdjęcie ilustracyjne

Zdrowie

Tych owoców i warzyw lepiej nie mrozić na jesień i zimę. Wiemy dlaczego!

2023-06-22 15:18

Szczególnie latem w ogródkach, szklarniach i sadach mamy wysyp owoców i warzyw. W niektórych przypadkach jest ich tyle, że część zwyczajnie się zmarnuje. Idealnym sposobem, by nie wyrzucić ich do śmieci jest… mrożenie! Szczególnie sezonowe owoce np. truskawki przydadzą się jesienią i zimą do deserów, gdy w warzywniaku świeżych już nie dostaniemy. Nie wszystkie owoce i warzywa nadają się jednak do mrożenia. Również innych produktów spożywczych, których używamy na co dzień nie powinniśmy wkładać do zamrażarki. O które z nich chodzi i dlaczego? Już tłumaczymy.

Każdy z nas ma w swojej zamrażarce woreczek z truskawkami, włoszczyzną, kalafiorem z własnych zbiorów, od babci z działki czy zwyczajnie ze sklepu! W Polsce zdążyliśmy przyzwyczaić się do tego, że nadwyżkę jedzenia zwyczajnie mrozimy, by nic się nie zmarnowało.

Mrozimy już niemalże wszystko! Chleb (by nie wysechł), włoszczyznę, a nawet białka od jaj (gdy np. w przepisie występują same żółtka). Szczególnie popularne jest jednak mrożenie produktów sezonowych. Przydadzą się one szczególnie jesienią i zimą, gdy ich świeżych wersji zwyczajnie nie dostaniemy w sklepie.

Szczególnie późną wiosną i wczesnym latem mamy wysyp truskawek. W niektórych przypadkach jest ich tyle, że część zwyczajnie się zmarnuje. Dla przykładu - pani Katarzyna Borońska ma gospodarstwo w Bytkowicach, 17 km od Bydgoszczy. Na polu o powierzchni 0,5 ha rosną truskawki. Owoce obrodziły do takiego stopnia, że brakuje rąk do pracy, by je zebrać. Jeśli truskawki nie zostaną szybko zebrane, zmarnuje się 7 ton owoców. Pani Katarzyna zamieściła ogłoszenia na kilku portalach – można przyjechać i zerwać truskawki dla siebie za darmo!

- Wymyśliłam więc, że wpuszczę ludzi na pole, żeby sami sobie zerwali. Jeden koszyczek byłby dla nich za darmo, dwa kolejne rwaliby dla mnie – informowała pani Katarzyna w rozmowie z naszą redakcją.

Tych produktów spożywczych nie należy mrozić. Będą niejadalne!

Choć wydawać by się mogło, że wszystkie owoce i warzywa nadają się do mrożenia, to nie do końca prawda. Choć lista produktów, które bez zastanowienia możemy schować do zamrażarki wydaje się nie mieć końca, istnieją takie, które się do tego zwyczajnie nie nadają. Dlaczego?

Jak zaznacza Hortex, który słynie z dystrybucji mrożonek i jest w tej kwestii ekspertem - pod wpływem niskiej temperatury niektóre produkty zmieniają swoją konsystencję i smak. Po rozmrożeniu stają się one natomiast niejadalne. Oto one.

Widok z bydgoskiego Słonecznika

Warzywa i owoce, których nie należy mrozić:

  • ogórek
  • sałata
  • ziemniaki (i młode, i stare)
  • rzodkiewka
  • grejpfrut
  • kiwi
  • arbuz
  • pomarańcza
  • cytryna
  • mandarynka
  • limonka
  • melon

Po rozmrożeniu stracą one swoją konsystencję i mogą zupełnie zmienić swój smak, który absolutnie nie przydanie nikomu do gustu.

Inne produkty spożywcze, których nie powinno się mrozić:

  • nabiał (w tym jogurty naturalne, sery, śmietana) – po rozmrożeniu staną się one wodniste i niesmaczne. Śmietana dodatkowo ulegnie rozwarstwieniu
  • majonez i inne produkty wysoko tłuszczowe
  • napoje gazowane – po rozmrożeniu ulegną rozwarstwieniu
  • soki świeżo wyciskane – po rozmrożeniu ulegną rozwarstwieniu
  • produkty raz już zamrożone – nie nadadzą się do ponownego spożycia