Bydgoskie restauracje zasłużyły na „Złoty Widelec”. Wiemy, które

i

Autor: Pixabay/Polska Od Kuchni, Facebook

restauracje

Bydgoskie restauracje zasłużyły na „Złoty Widelec”. Wiemy, które!

2023-05-30 8:57

Dwie kolejne bydgoskie restauracje mogą się pochwalić prestiżową nagrodą. Podczas gali podsumowującej XII edycję konkursu „Polska od kuchni” wręczono „Złote Widelce” najlepszym lokalom w kraju.

Restauracja Scoria przy ul. Stary Port serwuje kuchnię tradycyjną w nowoczesnym wydaniu. W menu są tam autorskie dania Pawła Stawickiego inspirowane - jak mówi - podróżami, naturą i doprawione śmiałymi eksperymentami. Można tam zamówić, m.in.: Dorsza skrei z kapustą kiszoną, sosem tymiankowym, kopytkami i emulsją maślaną czy stek z kalafiora z rodzynkami i emulsją maślaną, a na deser francuskie sery z miodem truflowym i powidłami wiśniowo-śliwkowymi.

Lokal Trattoria Dolce Vita w przy ul. Podwale słynie ze świetnej kuchni śródziemnomorskiej. Na obiad zaserwują nam tam np. Gnocchi con spinaci e pomodoro secchi, czyli włoskie kopytka zapiekane w piecu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami czosnkiem, mozzarellą i sosem śmietanowym albo Casseruola di patate con salmone, czyli zapiekankę z łososiem w sosie estragonowym, szpinakiem, ziemniakami, pomidorkami cherry, jajkiem, czosnkiem i grana padano, a na deser nic innego jak panna cottę lub tiramisu.

To właśnie te bydgoskie restauracje zdobyły prestiżowe wyróżnienie w organizowanym od ponad dekady konkursie „Polska od kuchni”. Statuetki w stolicy odebrali przedstawiciele lokali.

  • W tegorocznej edycji przyznano 28 „Złotych Widelców” w siedmiu kategoriach: kuchni autorskiej, europejskiej, polskiej, regionalnej oraz śródziemnomorskiej, a także restauracjom hotelowym i w domach weselnych.
  • Dotąd tylko dwa bydgoskie lokale szczyciły się takim wyróżnieniem: Kuchnia by Marcin Szukaj (nagroda z 2020 r.) i Restauracja Sowa (2021 r.).