Co można zrobić z jajkiem na Wielkanoc? Podpowiadamy! Wystarczą trzy składniki

i

Autor: pixabay

Wielkanoc 2024

Co można zrobić z jajkiem na Wielkanoc? Podpowiadamy! Wystarczą TRZY składniki

2024-03-29 13:54

Jajko od wieków jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy. To symbol odrodzenia i nowego życia. W kulturze chrześcijańskiej odzwierciedla Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Jajek nie może zabraknąć na stole wielkanocnym. Nie musimy podawać ich jednak w tradycyjnej formie – z majonezem. Oto przepis na idealne jajka wielkanocne. Wystarczą trzy składniki!

Jajka na Wielkanoc podawane są w różny sposób – od wyboru do koloru. Zacznijmy od tradycyjnych pisanek. Gotowane jajka ozdabiamy za pomocą pisaków lub farbek, by stroiły nasz stół wielkanocny. Następnie w czasie świątecznego śniadania, symbolicznie dzielimy się nimi.

Jajka to także podstawowy składnik wielu świątecznych potraw. Począwszy od sałatek po wypieki m.in. babki wielkanocne. Szczególnie popularną wielkanocną przekąską jajeczną są jajka faszerowane.

W wielu regionach Polski robi się je następująco. Przekrawa się je na pół (wraz ze skorupką). Następnie wyciąga się ze środka białko i żółtko. Zgniata widelcem i z pomocą majonezu tworzy się pastę, którą następnie wkłada się z powrotem do skorupki. Niektórzy posypują wierzch bułką tartą i podsmażają na patelni.

Przepisów na faszerowane jajka jest mnóstwo m.in. z pastą jajeczną czy pastą z tuńczyka. Podajemy bardzo prosty i niezwykle łatwy przepis na jajka nadziewane z pieczarkami. Do przygotowania tego wyśmienitego specjału wielkanocnego będziemy potrzebować:

  • Jaj
  • Majonezu
  • Pieczarek

Jajka powinniśmy gotować przez około 10-12 minut. Następnie należy dokładnie je przestudzić. Gdy obierzemy je ze skorupki, odcinamy wierzchołek i wyciągamy ze środka żółtko. Należy to zrobić ostrożnie, by nie uszkodzić ugotowanego białka, które będzie nam później potrzebne.

Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na łyżce masła przez około 5-7 minut. Gdy już ostygną, dodajemy do nich zgniecione widelcem żółtka, a także majonez. Możemy doprawić je solą i pieprzem lub do smaku dodać łyżeczkę musztardy. Następnie mieszamy składniki aż uzyskamy pastę.

Farsz należy włożyć delikatnie do ugotowanych białek, a następnie „zamknąć” jajka odciętym wierzchołkiem. Pamiętajmy, by jajka nadziewać dużą ilością pasty, inaczej nie będą chciały nam się „domknąć”.

Gotowe jajka podajemy na talerzu. Możemy je ozdobić.

jajka

i

Autor: brak

Te błędy najczęściej popełniamy w Wielkanoc. Sprawdź, czy i ty robisz to źle

Grała żonę wójta w "Ranczu". Taką metamorfozę przeszła serialowa Halina Kozioł!