Słodki quiz. Rozpoznasz słodycze na zdjęciach?

i

Autor: Wikicommons Słodki quiz. Rozpoznasz słodycze na zdjęciach?

Słodki quiz. Rozpoznasz słodycze na zdjęciach? To nie takie proste, jak myślisz!

2020-09-25 12:09

Niech pierwszy rzuci kamień ten, za kim od czasu do czasu (a może nawet codziennie) nie chodzi coś słodkiego. Niezależnie od tego, czy jesteś łasuchem czy starasz się dbać o linię, na pewno jadłeś wiele z tych łakoci. Nazwy niektórych nie są jednak takie oczywiste. Nie wierzysz? Rozwiąż nasz słodki quiz i przekonaj się sam(a)!

ESKA XD #003

Słodki quiz – rozpoznaj nazwy słodyczy na zdjęciach!

Znasz to uczucie, gdy chodzi po mieszkaniu, przeglądając nerwowo szafki i baryki, bo szukasz czegoś słodkiego? Z pewnością. Niezależnie od tego, czy jesteś łasuchem, czy stronisz od łakoci, na pewno zdarza Ci się mieć na jakiegoś ochotę, a oczy świecą Ci się wtedy na widok cukierków, ciast i innych słodyczy.

Zobacz też: Uwielbiasz fast foody? Przekonajmy się! Rozpoznaj je na zdjęciach [QUIZ]

Niektórzy z nas jedzą je od święta. Inni nie mogą wytrzymać kilku dni, a nawet jednej doby bez zjedzenia czegoś słodkiego. Jak dobrze znasz słodycze? Jesteś pewien (pewna), że rozwiążesz nasz słodki quiz, zdobywając maksimum punktów? Większość słodkości, które tam znajdziesz, z pewnością rozpoznasz, ale odpowiedzi na niektóre pytania mogą wcale nie okazać się oczywiste!

To co? Posłodzimy sobie kilka lub kilkanaście minut?

Słodycze - definicja, rodzaje, właściwości

Słodycze to trwałe wyroby cukiernicze, charakteryzujące się głównie słodkim smakiem oraz wysoką zawartością cukrów. Zwykle posiadają stałą konstystencję i wytwarza się je głównie z cukru (lub słodzików) z dodatkiem mleka, wody, kakao, wiórków kokosowych i bakalii.

Słodycze są najczęściej sztucznie aromatyzowane i sztucznie koloryzowane różnymi barwnikami spożywczymi. Spożywa się je głównie między głównymi posiłkami lub na deser.

Do słodyczy zalicza się m.in.:

  • cukierki,
  • czekoladę,
  • ciastka,
  • wafelki,
  • batony,
  • pakowane galaretki,
  • żelki.

Przyejmność, którą dają słodycze, ma swoją cenę. Większość z nich to prawdziwe bomby kaloryczne łączące dużą ilość cukru z tłuszczami (często utwardzonymi), konserwantami, a także sztucznymi barwnikami. Niekiedy do produkcji słodyczy wykorzystywany jest m.in. rakotwórczy olej palmowy czy mleko w proszku.

Alternatywą dla niezdrowych słodyczy są wersje fit czy wegańskie, gdzie nie ma ani sztucznych cukrów, ani mleka, ani jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Wykorzystuje się w nich różnego rodzaju kasze, ksylitol (cukier brzozowy) czy karob (alternatywa kakao).

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE