Regularnie fałszują oliwę z oliwek. Jak odróżnić oliwę extra virgin od podróbki?

i

Autor: pixabay.com Jak odróżnić oliwę extra virgin od podróbki?

jedzenie

Regularnie fałszują oliwę z oliwek. Jak odróżnić oliwę extra virgin od podróbki?

2024-04-30 8:50

W UE powstaje rocznie ok. 2 mln ton oliwy. Jednak część z tego do podrobiona mieszanka olejów. Fałszowanie oliwy to obecnie powszechna praktyka. Jak odróżnić prawdziwą oliwę extra virgin od tej podrobionej? Jest na to kilka sposobów.

Unia Europejska jest największym producentem, konsumentem i eksporterem oliwy na świecie. W krajach członkowskich powstaje rocznie około dwóch ton tego produktu.

Jest to niezwykle zdrowy składnik diety, nazywany "płynnym złotem" i wytwarzany przez ludzi od tysięcy lat. Często w sklepie chcemy zatem kupić oliwę najlepszej jakości. W tym celu wybieramy atrakcyjne opakowania, z zagranicznymi napisami. Okazuje się jednak, że możemy paść ofiarą oszustwa.

Wszystko za sprawą europejskiej "agromafii". Fałszowanie oliwy stało się powszechną praktyką, w którą zaangażowana jest mafia. W Hiszpanii i Włoszech zatrzymuje się dziesiątki tys. litrów podrabianej oliwy. W butelce zamiast produktu extra virgin, możemy trafić na mieszankę olejów roślinnych zabarwionych chlorofilem.

Rodzaje oliwy. Jak rozróżnić oliwę? Cechy charakterystyczne

Oliwy extra virgin i virgin pozyskuje się bezpośrednio z oliwek, z pierwszego tłoczenia. Wyłącznie poprzez procesy mechaniczne. Te oleje posiadają różnorodne tzw. cechy organoleptyczne, czyli smak, kolor czy zapach. Te zależą od kilku czynników, m.in. gatunku drzewa, rodzaju gleby, warunków klimatycznych i daty zbioru.

Wyróżnia się takie rodzaje oliwy, jak:

  • oliwa extra virgin - nie ma organoleptycznych wad. Charakteryzuje się owocowym smakiem (kwasowość nie może przekraczać 0,8 proc.)
  • oliwa virgin - może posiadać niewielkie organoleptyczne wady (kwasowość nie może przekraczać 2 proc.)
  • mieszanka rafinowanej oliwy oraz oliwy z pierwszego tłoczenia - (kwasowość wynosi maksymalnie 1 proc.)
  • rafinowana oliwa z wytłoczyn z oliwek - surowa oliwa z masy pozostałej po uzyskaniu oliwy (kwasowość wynosi maksymalnie 1 proc.)

Jak wyróżnić dobrą oliwę? Ważny jest smak i zapach

- Żeby spróbować oliwy, wlewamy ją do szklanego naczynia i najpierw przez chwilę trzymamy je w dłoni, delikatnie ogrzewając od spodu. Wtedy tłuszcz zaczyna wydzielać swoje aromaty. Wąchamy, bierzemy do ust, siorbiemy, czyli nabieramy powietrza rozprowadzając oliwę po całej jamie ustnej, no i połykamy. To, co powinniśmy czuć od samego początku, to świeży zapach i smak. To może być aromat migdałów, świeżo skoszonej trawy albo na przykład młodej gałązki pomidora - tłumaczy w rozmowie z tvn24.pl Kamil Tarnowski, oliwny sommelier.

- To, co powinno wzbudzić nasze podejrzenia, to mocna gorycz, której nie możemy później pozbyć się z ust. Dobra oliwa będzie gorzka, ale jeśli ten smak dominuje, to coś jest nie tak - wyjaśnia.

Równie ważny jest zapach oliwy.- Jeśli czujemy świeżość, to już jest dobrze. Bo to jest zapach, który unosi się w tłoczni zaraz po rozpoczęciu prac - podkreśla cytowany przez tvn24.pl Pietro Petroni, właściciel gaju oliwnego z Apulii. - Jeżeli nie czujemy nic, a co gorsza, jakiś nieprzyjemny zapach, to nie ma sensu już tej oliwy kosztować. Dobra oliwa będzie odrobinę gorzka i pikantna, bo to wynika z zawartości polifenoli - dodaje.

Jak odróżnić oliwę extra virgin od podróbki? Zwróć uwagę na butelkę

Na etykiecie butelki z prawdziwą oliwą extra virgin powinno znajdować się także kilka kluczowych informacji.

Chodzi między innymi o certyfikaty jakości, takie jak np.: "Denominazione di Origine Protetta" ("Chroniona Nazwa Pochodzenia"). Dodatkowo na niektórych opakowaniach znajdziemy kod QR z podpisem "BlockTac". Po zeskanowaniu kodu, możemy sprawdzić, czy butelka jest zarejestrowana w łańcuchu bloków i czy jest w związku z tym oryginalna.

Na prawdziwej oliwie extra virgin musi też być napisane skąd pochodzi i jakie jest jej miejsce produkcji.

Ponadto, na butelce z dobrą oliwa powinna się znajdować także data zbioru owoców. To ważne w kontekście daty ważności. Oliwę najlepiej bowiem spożyć do roku, maksymalnie dwóch, od jej produkcji. Zbiory oliwek zaczynają się w momencie kiedy owoce zaczynają nabierać koloru, czyli jesienią - od września do listopada.

Quiz: Czy wiesz w jakim kraju Europy leży ta wyspa?

Pytanie 1 z 20
Sardynia to druga pod względem powierzchni wyspa na Morzu Śródziemnym. Tworzy region administracyjny:
Quiz: Czy wiesz w jakim kraju leży ta wyspa?
Robert Makłowicz zdradza, czym różni się fast food od junk food