KUCHNIA

Regionalna kuchnia w Supraślu. Za nami Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej

2023-07-31 11:02

Zapach pieczonej babki i kiszki ziemniaczanej można było poczuć w miniony weekend w Supraślu. Do tego malowniczego miasta przyjechały tłumy turystów. Rozkoszowali się smakiem regionalnej kuchni.

Na placu Tadeusza Kościuszki w Supraślu było smacznie, głośno i kolorowo. To za sprawą 2. Światowych Mistrzostw w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej. Można było posłuchać koncertów Sensation Band, Duetu Akustycznego Stereothon oraz zespołu Jorrgus. Na straganach można było zakupić rękodzieło, biżuterię, wyroby gastronomiczne czy ziołowe herbatki. 

Supraśl. II Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej

Lokalni producenci, a w szczególności Koła Gospodyń Wiejskich z naszego regionu i innych zakątków kraju przyrządzali najsmaczniejsze dania z ziemniaka. Komisja konkursowa oceniła dania w dwóch kategoriach: indywidualnej i dużych producentów.

Goście mogli oglądać także pokaz robienia chłodnika oraz pokaz Iluzjonisty Tomasza Sadowskiego.