Książka Kulinarna UwB

i

Autor: Ewa Horosz

Nietypowa publikacja Uniwersytetu w Białymstoku. Pracownicy pokazali się od kuchni

2022-12-01 12:08

"Uniwersytet w Białymstoku od kuchni". Właśnie tak zatytułowano książkę, która wydawać by się mogło, że ukaże nam wewnętrzną stronę pracy wykładowcy uczelni wyższych. Jednak tytuł nie jest metaforą. Pracownicy z każdego wydziału pokazali swoją kulinarną stronę.

"Największa siła to ludzie."

Takie zdanie możemy przeczytać w przedmowie Rektora Prof. dr hab. Roberta Ciborowskiego. Ta publikacja potwierdza słowa włodarza Uczelni. Przy powstawaniu książki pracowało aż 74 pracowników, wykładowców, dziekanów Uniwersytetu. Każdy z nich umieścił tam swój przepis.

- Inspiracją dla mnie były nasze rozmowy z nauczycielami akademickimi, z pracownikami administracyjnymi. Okazało się, że oprócz pracy łączy nas wspólna pasja do gotowania. Każdy z nas miał jakiś przepis, którym mógł się podzielić - mówi pomysłodawczyni Dyrektor Biura Rektora Agnieszka Bujakowska.

Co zawiera "Uniwersytet w Białymstoku od kuchni"?

To zbiór ponad 70 przepisów opracowanych przez 74 pracowników Uczelni. Są tam zarówno słodkie, jak i wytrawne dania. Nie brakuje także białkowych koktajli wprost ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu UwB. Są tam dania do przygotowania na szybko, ale też takie, nad którymi trzeba spędzić trochę czasu. Wszystkim przepisom towarzyszy komentarz autora i zdjęcia potraw. Na końcu zawarty jest opis każdego z wydziałów i instytutów Uczelni. Wśród przepisów możemy znaleźć te autorstwa dziekanów wydziałów biologii, chemii, a nawet samego Rektora. Książkę można nabyć przez internet, ale autorzy ostrzegają, że nakład nie jest zbyt duży.

Wysoka kuchnia – jak zaprojektować szafki wiszące? | Webinar: Jak zaplanować niedużą kuchnię