Sezon rozpoczął się w lipcu, ale przy ciepłej jesieni potrwa nawet do połowy października, jednym z warunków udanego zbierania grzybów, jest ich dobra znajomość.
- Jeżeli się nie znamy na grzybach, to idziemy z kimś, kto naprawdę się zna, albo nie zbieramy. Jeżeli mamy drobne wątpliwości, to zdecydowanie unikamy grzybów z blaszkami pod spodem. W nich jest zdecydowanie więcej grzybów trujących - wyjaśnia doktor Włodzimierz Kita z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Polecany artykuł:
Podstawą zaletą grzybów jest smak, później dochodzi oczywiście zapach.
- Oczywiście, zawierają mnóstwo różnych związków odżywczych, ale owoce i warzywa są pod tym względem zdecydowanie lepsze. Największą zaletą grzybów, jest zdecydowanie ich walor smakowy i zapachowy, to ich główne zastosowanie - dodaje Kita
Bezwzględnie należy unikać grzybów blaszkowych. Należy również pamiętać, aby rozsądnie zbierać grzyby, ponieważ reszta będzie tworzyć zarodniki, które wykiełkują w grzybnie.