


Używasz w kuchni TAKIEJ ŁOPATKI? Uważaj! Wydziela szkodliwe substancje [ZDJĘCIA]
Nie kupuj TYCH SŁODYCZY dzieciom na Mikołajki! Są szkodliwe a nawet powodują raka
Kwaśne żelki to jedne z ulubionych przysmaków dzieci. Niestety okazuje się, że niektóre z nich mogą być szkodliwe. Podobnie jak popularne chrupki czy zwykłe - na pierwszy rzut - oka ciastka. NIGDY nie kupuj TYCH SŁODYCZY dzieciom na Mikołajki! Są szkodliwe a nawet powodują raka. O jakich produktach mowa? ZOBACZ!
Rożki z ciasta francuskiego z nutellą - ciastka gotowe w 15 minut!
Ciasta w paczkach
Na pierwszy rzut oka te słodycze są dość wygodne ze względu na kompaktowe opakowanie, można je łatwo włożyć do torby i zabrać na drogę, i nie psują się przez długi czas. Najbardziej mylące jest to, że ponieważ są one przeznaczone dla dzieci, oznacza to, że są względnie bezpieczne.
Ale tak w ogóle nie jest. Każdy taki placek jest pełen cukru, syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, dekstrozy, a nawet TBHQ, substancji chemicznej pochodzącej z oleju i powodującej dysfunkcję komórkową wielu narządów u dzieci.
kwaśne żelki
Żelki z kwasem w składzie mogą powodować nie tylko podrażnienie jamy ustnej, lecz także poparzenie języka - ostrzega jedna z matek na Instagramie. Jako przykład zamieszcza fotografię swojej córki, która poparzyła język kwaśnymi specyfikami.
- Kwaśne lizaki i żelki ze względu na obecność kwasu w składzie, mogą powodować oparzenia u dzieci. Wprowadzaj je do diety najmłodszych ostrożnie. Moja mała córeczka ukradła kwaśne lizaki swojemu starszemu bratu i doświadczyła okropnego oparzenia - pisze Nikky na Instagramie.
słodkie napoje
Słodkie napoje gazowane
Wszelkie słodkie napoje gazowane są niebezpieczne dla dzieci. Jednak są one nie mniej niebezpieczne dla dorosłych ... Chodzi o liczbę substancji słodzących, które są w składzie sody. Zawiera dekstrozę (cukier,który jest bardzo szybko wchłaniany i powoduje znaczny skok insuliny we krwi. Regularne stosowanie dekstrozy może powodować cukrzycę).
żelki
Żelatyny owocowe
Jak się okazało, erytrosyna, produkt otrzymywany z ropy naftowej, nadaje żelatynowemu smakowi owocowemu. Erytrosina została kiedyś zakazana nawet do użytku w kosmetykach, ponieważ udowodniono, że powoduje guzy tarczycy. A jeśli jest to niebezpieczne dla naszej skóry, co powiedzieć o żołądku?