Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Najdziwniejsze potrawy na świecie. Tylko dla odważnych!

Najdziwniejsze potrawy na świecie. Tylko dla odważnych!

Autor: zoli gy z, Pixabay.com
Balut

Balut

Tradycyjna potrawa wielu kuchni południowo-wschodnioazjatyckich, zwłaszcza kuchni wietnamskiej, laotańskiej, kambodżańskiej, filipińskiej. Danie można spotkać także w Chinach. Ma postać gotowanego jajka kaczego, czasami kurzego, wewnątrz którego znajduje się w pełni uformowany zarodek ptaka, którego spożywa się w całości – wraz z kośćmi, dziobem.

Autor: Ischaramoochie/wikimedia, Creative Commons
Rozwiń
Boodog

Boodog

Boodog to danie kuchni mongolskiej z grillowanej kozy lub świstaka. Co w tym daniu jest dziwnego? To, że wnętrzności upolowanego zwierzęcia są przyrządzane w jego własnym ciele pozbawionym kości. Do środka wrzuca się gorące kamienie, a temperaturę podtrzymuje się opalając Boodog.

Autor: Bogomolov.PL/ wikimedia, Creative Commons
Rozwiń
Serce kobry

Serce kobry

Będąc w Wietnamie możecie natknąć się na danie, które składa się z dwóch składników: serce kobry i jej krew… Brzmi okropnie, a dodatkowo smaku tej potrawie nie dodaje fakt, że to wszystko je się na surowo, co więcej jeżeli gospodarz sprawnie przyrządzi potrawę to jest szansa, że podczas spożywania serce będzie jeszcze biło… Lżejsza wersja tego dania składa się z serca kobry i wina ryżowego.

Autor: antriksh kumar, Pixabay.com
Rozwiń
Surströmming

Surströmming

Szwedzka potrawa ze sfermentowanych śledzi bałtyckich. Duża ilość soli wykorzystywana w zalewie zapobiega gniciu ryby. Proces fermentacji trwa co najmniej 6 miesięcy co daje lekko słonawy posmak ryby i charakterystyczny silny zapach i nieco kwasowy smak. Japońscy naukowcy, którzy badali różne zapachy stwierdzili, że odór wydobywający się przy otwieraniu puszki to jeden z najgorszych istniejących zapachów na świecie.

Autor: Stagiryta/wikimedia, Creative Commons
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Casu marzu

Casu marzu

Gatunek sera owczego wytwarzanego na Sardynii. Ma smak podobny do gorgonzoli, ale na całym świecie znany jest z żyjących w serze larw much. Casu marzu zjadany jest z żyjącymi larwami, a fakt, że mogą one być martwe oznacza, że danie jest nieświeże…

Autor: Shardan/wikimedia, Creative Commons
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Escamoles

Escamoles


Danie spotykane w kuchni meksykańskiej. To jaja niektórych gatunków mrówek, spożywane zwykle jako dodatek do popularnego tacos. Inne źródła mówią, że do escamoles to jaja lub larwy dużych, jadowitych mrówek Liometopum, a samo danie jest traktowane jako dodatek do wielu meksykańskich potraw.

Autor: Cvmontuy/wikimedia, Creative Commons
Rozwiń

Cuy

Pieczona świnka morska to przysmak prosto z okolic Andów w Ameryce Południowej. Co ciekawe, tamtejsza ludność uważa to danie jako bardzo popularne i tanie. Trzymanie świnki morskiej w pokoju jak to bywa u nas tam jest raczej dziwne. Porównywalnie możemy trzymać w pokoju kurę…

Autor: Phillie Casablanca/flickr, Creative Commons
Rozwiń

Wino z młodych myszy

A żeby to wszystko przepić to proponujemy alkoholowy specjał Dalekiego Wschodu. Jest to ryżowe wino, które zostało zamknięte w butelce z dodatkiem nowo narodzonych myszek. Według ludowych przesądów napój ma walory lecznicze.

Autor: AFP, Creative Commons
Rozwiń
Powrót
Najdziwniejsze potrawy na świecie. Tylko dla odważnych!
Najdziwniejsze potrawy na świecie. Tylko dla odważnych!
Najdziwniejsze potrawy na świecie. Tylko dla odważnych!
Najdziwniejsze potrawy na świecie. Tylko dla odważnych!
Najdziwniejsze potrawy na świecie. Tylko dla odważnych!
Najdziwniejsze potrawy na świecie. Tylko dla odważnych!
Najdziwniejsze potrawy na świecie. Tylko dla odważnych!
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email