Co można zjeść po terminie? Ta lista jest długa. Niektórych rzeczy byś się nie spodziewał!

Co można zjeść po terminie? Ta lista jest długa. Niektórych rzeczy byś się nie spodziewał!


Termin ważności upłynął? Przeterminowana czekolada, przeterminowana kawa, przeterminowana herbata…. Masz w szafce kuchennej produkty, których termin ważności już dawno minął? Nie musisz ich wyrzucać. Zobacz jakie produkt mogą jeszcze poleżeć w naszej face i… się przydać!

Źródło:
Rozwiń
Czekolada

Czekolada

Zepsuta czekolada? Nic bardziej mylnego. Czekolada po terminie ważności może zmienić kolor – pokryć się białym nalotem z powodu wytrącenia się tłuszczu, nie smakować już tak dobrze, ale nic złego nam się nie stanie, gdy zjemy czekoladę po upływie daty przydatności. To dzięki cukrowi, który ma działanie konserwujące.

Źródło: Czekolada - oficjalny fanpage czekolady - Facebook
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Kawa, herbata

Kawa, herbata

Pewnie po upływie terminu ważności stracą swoje właściwości. Mogą być mniej aromatyczne po zaparzeniu. Ale nie zaszkodzą nam w żaden sposób.

Źródło: AFP
Rozwiń
Mleko

Mleko

Podobnie jak w przypadku jajek – wystarczy powąchać, żeby wiedzieć, czy nadaje się do picia. A co z przeterminowanymi jogurtami? Jeśli to przekroczenie kilku dni, możesz spróbować je zjeść. Po tygodniu stają się jednak szkodliwe dla naszego organizmu.

Źródło: Screen z YouTube
Rozwiń
Jajka

Jajka

Jeśli trzymaliśmy je w lodówce, można spróbować je zjeść po dacie na opakowaniu. Według raportu przygotowanego przez dietetyczkę Danę Gunders, autorkę poradnika o tym, jak jeść zdrowo i nie marnować jedzenia, jaja mogą przetrwać od trzech do pięciu tygodni, ale muszą być przechowywane w temperaturze poniżej 5 stopni C, aby zapobiec rozwojowi salmonelli. Również brytyjska agencja ds. żywności uznała, że jajka można jeść po upływie daty ważności, trzeba je tylko ugotować na twardo.

Poza tym sami łatwo możemy ocenić, czy nadają się do spożycia po upłynięciu terminu ważności. Jeśli nie po zapachu, to po tym, jak zachowują się we wrzącej wodzie. Toną – można jeść, unoszą się na powierzchni – nie jedz, bo są zepsute i mogą ci zaszkodzić. Przeterminowane białka mogą więc przynieść więcej szkody niż pożytku. 

Źródło: Pixabay
Rozwiń
Twardy ser

Twardy ser

Ser typu cheddar czy parmezan starzeje się dłużej od miękkich, jak camembert. Często nadaje się do jedzenia nawet po upływie terminu ważności na opakowaniu. Ale nigdy nie jedz miękkich, śmietankowych serów, gdy ich data ważności już minęła, i spożywaj je maksymalnie przez tydzień po otwarciu opakowania.

Źródło: Wikicommons
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Chleb

Chleb

Można go zamrozić bez utraty świeżości, a jeśli jest nieco nieświeży podgrzać w piekarniku. Chleb na zakwasie z dobrym składem prędzej zeschnie niż pokryje się pleśnią.

Źródło: Security/Pixabay
Rozwiń
Przyprawy

Przyprawy

Otwarte przyprawy, które od lat leżą w szafce kuchennej i wietrzeją, tracą swoje właściwości prozdrowotne i smak. Nie oznacza to jednak, że po terminie ważności musisz je od razu wyrzucać. Przechowuj je po prostu w zamkniętych słoiczkach. A co z proszkiem do pieczenia? Przeterminowany powinien wylądować w koszu. Przeterminowany nie sprawi, że twoje ciasto urośnie

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Ketchup

Ketchup

Może przetrwać nawet rok. Pod warunkiem, że po każdym użyciu jest szczelnie zamykany i przechowywany w lodówce lub ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
konserwy

konserwy

Data ważności żywności w puszkach, np. grochu czy fasoli, zwykle wskazuje trzy lata, od kiedy wylądują w szafce w twojej kuchni, ale można je spożywać po upływie tego terminu. Upewnij się, że przechowujesz produkty w puszkach w chłodnym, suchym miejscu, a jeśli pojawią się wgniecenia, rdza lub nieszczelność, wtedy je wyrzuć

Źródło:
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
 Ryż, kasza, makaron

Ryż, kasza, makaron

Tutaj oczywiście wiele zależy od sposobu przechowywania – w odpowiedniej temperaturze i w szczelnych opakowaniach przetrwają wiele miesięcy. Eksperci uważają, że brązowy ryż może przetrwać w odpowiednich warunkach nawet 30 lat. Producenci mówią raczej o sześciu miesiącach. Ważna jest też wilgoć – takie suche produkty, jak makarony czy właśnie ryż, warto przechowywać w szczelnych opakowaniach.

Źródło:
Rozwiń
Powrót
Nowa aplikacja Food to gate podbija rynek. Jak zamówić jedzenie z najlepszych restauracji?
Czekolada
Kawa
Jak nalewać mleko z kartonu, by nie chlapało? Wystarczy jeden PROSTY trick
Jajka - zdjęcie ilustracyjne
Kupiłeś ten ser z Lidla? Lepiej go nie jedz! Wykryto w nim groźną bakterię
chleb
Przyprawy
Ketchup
konserwy
makaron
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email